Shell Ventures en ABP nemen belang in enie.nl

14.03.2022 Jan de Wit

Shell Ventures en ABP nemen belang in enie.nl
©Enie.nl

Met de investering van Shell Ventures en pensioenfonds ABP heeft enie.nl nieuw kapitaal aangetrokken waarmee het bedrijf sneller hoopt door te groeien in met name Nederland en Zuid-Afrika, en om zijn eerste stappen te zetten in België en Duitsland. “Dit is een nieuwe mijlpaal voor ons”, laat Patrick van der Meulen, medeoprichter en CEO van enie.nl, weten.

Met Shell Ventures, het durfkapitaalfonds van Shell, en pensioenfonds ABP als nieuwe aandeelhouders hoopt enie.nl de uitrol van zonne-energie en zijn eigen groei verder te versnellen. Hiervoor wil het “de komende periode” de Belgische en Duitse markt betreden.

“We hebben de ambitie en de plannen om zonne-energie op Europees niveau te gaan aanbieden. De kennis en het kapitaal dat nu door Shell Ventures en ABP worden ingebracht, is voor enie.nl een enorme duw in de rug”, aldus Milan van der Meulen, medeoprichter en chief marketing & digital officer.

“Als sociale onderneming zijn we continu op zoek naar manieren om onze impact in de wereld te vergroten. Het feit dat ABP en Shell – ieder vanuit hun eigen overtuiging en met ondersteuning van hun eigen kennis en netwerk – hier nu op inzetten is een nieuwe mijlpaal voor ons”, stelt Patrick van der Meulen. Over de hoogte van de bedragen en de percentages doen de partijen geen uitspraken, maar "het gaat om een hele significante investering voor een minderheidsbelang".

Shell Ventures en ABP willen een meer actieve rol in de energietransitie
ABP wil aan de energietransitie in Nederland bijdragen door onder andere het ABP Nederlands Energietransitiefonds. ABP is ervan overtuigd dat enie.nl daarin een belangrijke rol gaat spelen. Zo ok Shell Venturers. Om een actieve rol spelen in het snel veranderende energielandschap wil Shell investeren in “innovatieve bedrijven van de toekomst”, zegt Jermaine Saaltink van Shell Ventures.

“We zijn geïnteresseerd geraakt in enie.nl door haar snelle groei de afgelopen jaren, de voor de hand liggende combinatie van zon, energieopslag en elektrisch laden en de ambitie om dit de komende jaren internationaal uit te breiden in de consumenten en MKB-markt.”