Slim computerprogramma berekent PV-potentieel Amsterdam

07.04.2021 Simone Tresoor

Slim computerprogramma berekent PV-potentieel Amsterdam

Maarten Verkou, Research Fellow bij het AMS Institute Amsterdam heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee hij vrij precies kan uitrekenen hoe je op de slimste manier zo snel mogelijk en zoveel mogelijk duurzame energie kunt opwekken, schrijft Trouw.

Zo berekende hij al dat er in Amsterdam nog zoveel potentieel dakoppervlakte beschikbaar is,  dat het in de complete stroombehoefte van alle circa 475 duizend Amsterdamse huishoudens kan voorzien. Dat betreft een kwart van de stroombehoefte van de stad, de overige 75% gaat op aan kantoren en industrie.

3,25 miljoen panelen

Op dit moment liggen er een kleine 500.000 panelen op de Amsterdamse daken, maar dat kan minstens zeven keer zoveel worden en groeien naar 3,25 miljoen panelen. Aangezien de nieuwste panelen efficiënter zijn kan de hoeveelheid opgewekte stroom zelfs negen keer meer worden.

Het  computerprogramma van Verkou zet alle beschikbare, zeer gedetailleerde hoogtedata van gebouwen om in een soort 3D-foto van straten en buurten. Hierna zoekt de computer naar vlakken met gelijke hoogte of een zelfde hellingshoek die de computer telkens iets groter maakt. Als er bijvoorbeeld een schoorsteen zorgt voor een afwijking kan het programma dit zien.

Ook de ligging van het dak wordt meegenomen

Zo berekent het programma hoe groot de ruimte is waar nog zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden. Ook combineert het programma de resultaten met de ligging van het dak zodat de hoeveelheid zonlicht die erop valt berekend wordt. Tenslotte kan het computerprogramma ook aangeven waar elektrakabels in straten verstevigd moeten worden om alle opgewekte zonnestroom te kunnen verwerken.

Uiteraard blijft de esthetische kwestie van paneelgeschikte plekken in een stad als Amsterdam meespelen, want ongeveer 20 procent van deze plekken vind je in de hoofdstad op daken met een beschermd stadsgezicht. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam al interesse in het programma getoond. Zo kan er immers gekeken worden op welke daken zonnepanelen gelegd kunnen worden.