Solar en Sedum, hoog rendement en een koel dak

29.09.2022 Simone Tresoor

Solar en Sedum, hoog rendement en een koel dak

Niemand hoeft overtuigd te worden hoe fijn het is om een koel huis te hebben na de afgelopen warme weken. Tips hoe je huis passief te koelen zijn populair. Maar heb je wel eens aan een koel groen dak in combinatie met zonnepanelen gedacht? Bij Solar Sedum zijn ze er in gespecialiseerd. Job Zaal, directeur en mede-eigenaar, legt uit waarom het zo goed werkt.

Voordat deze combinatie als totaalpakket werd aangeboden had de oprichter van Solar Sedum een groendakbedrijf. Meer en meer klanten gaven aan de groene daken te willen combineren met PV. Daarop werd er een integratie bedacht om groen en panelen goed te kunnen combineren.

De voordelen zijn legio
Een groen dak koelt je pand, het beschermt de dakbedekking, het is mooi, goed voor de biodiversiteit, dempt geluid en is meteen een waterberging. En door het speciaal ontwikkelde montagesysteem, het zogenaamde ‘Airframe’ waardoor de panelen wat hoger staan, kun je het groen ook onder de panelen leggen. Door de zich onder de panelen bevindende planten, bodem en het vocht én doordat de wind eronder door kan waaien, koelt de PV op natuurlijke wijze af en dat zorgt voor een beter rendement.

Er wordt bij de montage geen gebruik gemaakt van ballast in de vorm van tegels. Het tegengewicht voor de zonnepanelen wordt geleverd door het substraat (de bodem van daktuinaarde) en de plantjes. Het systeem is volledig doorgerekend en voldoet aan alle geldende regelgeving. Er is bij de doorberekening van de ballast gerekend met de droge en daarmee lichtste toestand van het  substraat, wat in werkelijkheid natuurlijk bijna nooit het geval is.

De daktuin gaat 50 tot 75 jaar mee
Sedum zijn vetplantjes en je hebt ze in vele varianten. Uiteraard kun je kiezen voor wat goedkopere soorten, maar er wordt geadviseerd te gaan voor gedegen kwaliteit. In dat laatste geval gaan ze er bij Solar Sedum vanuit dat ze 50 tot 75 jaar meegaan. Dat is dus zelfs langer dan de panelen zelf leven.

Dat klinkt allemaal prachtig, maar zijn er ook nog nadelen? Zaal: “Uiteraard moet de dakbedekking van goede kwaliteit zijn of toe zijn aan een vervangingsbeurt. Het geplaatste groendak beschermt de dakbedekking waardoor het twee keer zo lang meegaat. Verder is niet elk dak geschikt, soms is de totale installatie te zwaar. Het weegt tussen de 90 en 100 kilo per vierkante meter, maar als het dak het kan hebben kiezen we het liefste voor 140 kilo per vierkante meter. Dat rekenen we uiteraard volledig door.”

Irrigeren niet noodzakelijk
Hij vervolgt: “Bij bepaalde metaalconstructies kan het soms niet, maar bij nieuwbouw en veel bestaande bouw kan het zeker. Voorwaarde is wel dat het een plat dak is met maximaal 5 graden afschot. En men moet verder kijken dan alleen de kosten van een zonnepaneelinstallatie. Het verdienmodel zit hem natuurlijk ook in het langer meegaan van de dakbedekking en daarmee is de terugverdientijd dus langer. Vandaar dat we momenteel vooral gevonden worden door Verenigingen van Eigenaren en particulieren. Maar toch beginnen de eerste bedrijven ook bij ons aan te kloppen omdat ze iets willen doen met de waterberging op hun terrein of omdat ze een nieuw pand laten bouwen.”

Je hoeft het dak niet per se te irrigeren. De dikke substraatlaag, ook nodig als ballast voor de zonnepanelen, kan voldoende water vasthouden. Bovendien heeft Sedum niet veel vocht en  onderhoud nodig. Ze zijn liever wat droger dan te nat. Naar Sedum hoef je dus eigenlijk bijna niet om te kijken. Toch biedt het bedrijf wel een onderhoudscontract aan waarbij ze een maal per jaar langskomen om te monitoren. Dan kijken ze vooral of er geen andere plantjes tussen zijn gaan groeien en of de waterafvoer nog voldoende vrij ligt.

Soms wel tot 50 procent subsidie
Zaal: “Er wordt ook steeds meer subsidie vertrekt voor groene daken, soms wel tot 50 procent. Dit komt vaak vanuit gemeentes en soms vanuit de provincie of waterschappen. Het wordt gegeven vanwege de waterberging, het dak ontlast namelijk het riool. Solar Sedum neemt deze subsidieaanvraag volledig uit handen van de klant.”

De panelen die het bedrijf momenteel gebruikt zijn van het Duits Zwitserse bedrijf Meyer Burger, en alle onderdelen en grondstoffen komen uit Europa. “Dit zijn kwalitatief hoogwaardige panelen die lang meegaan. Het zou raar zijn als we een dak leggen dat vijftig jaar meegaat en daar vervolgens panelen opleggen met een korte levensduur. We vinden het belangrijk dat we echt goede kwaliteit leveren en goed nadenken over onze ecologische voetafdruk. Daarom gebruiken we tweedehands substraat en plantjes die net even beter zijn voor de biodiversiteit. We gaan echt voor duurzame kwaliteit.”