Solar Team Eindhoven onthult zelfrijdend huis

14.09.2021 Joyce Beuken

Solar Team Eindhoven onthult zelfrijdend huis

Solar Team Eindhoven onthult een zelfrijdend huis op zonne-energie. Op een gunstige dag kan de  Stella Vita ruim 700 kilometer afleggen.

Het voertuig is in staat genoeg energie op te wekken om van te kunnen rijden, maar ook om van te kunnen leven. In de auto kan gekookt, gewerkt en geslapen worden. Op 19 september zal de Stella Vita voor het eerst de weg op gaan. Studenten van de TU Eindhoven zijn van plan om een reis van 3.000 kilometer af te leggen naar het zuidelijkste punt van Spanje.

120 kilometer per uur
Bijzonder is dat de Stella Vita niet afhankelijk is van laadpalen. De batterij heeft een capaciteit van 60 kilowattuur. Op het dak bevinden zich zonnepanelen die en route ingeklapt zijn, en op dat moment een oppervlakte hebben van 8,8 meter. Uitgeklapt is er twee keer zoveel oppervlak beschikbaar, maar liefst 17,5 meter. In totaal is het voertuig van 1.096 zonnecellen voorzien.

Een hotel boeken is overbodig. De auto is voorzien van een keuken, bed, douche, toilet en een bank. In stilstand schuift het dak omhoog, waardoor de bestuurder makkelijk kan koken en werken. Mede dankzij een licht interieur kan het voertuig maar liefst 120 kilometer per uur halen.

Inspireren
Het studententeam van TU Eindhoven ontwikkelde eerder vier gezinsauto’s. Deze voertuigen vormden de basis voor de Lightyear One, een consumentgerichte auto op zonne-energie.

De rit naar Spanje kent belangrijke tussenstops. “Om deze transitie te versnellen gaan wij tijdens onze reis zoveel mogelijk mensen in Europa inspireren voor de duurzame toekomst”, stelt Kjell Revenberg, teammanager van Solar Team Eindhoven.