Solarcoaster

24.06.2021 Erik Bijl

Solarcoaster

Ruim een half jaar geleden schreef ik mijn eerste column voor Solar 365. Ik begon het stuk met de volgende woorden:

De solar markt is altijd in beweging. Termen als ‘solarcoaster’ komen dan ook niet voor niets regelmatig voorbij.

What a ride it is

De markt is soms ook onvoorspelbaar, waardoor je op ene moment niet weet in welk scenario we terecht gaan komen. Natuurlijk zijn er signalen, maar (bijna) niemand heeft zicht op de totale ‘cocktail’ van wat er zich allemaal afspeelt op de solar markt. Over laatste tijd kunnen we wel weer zeggen: “What a ride it is”.

Tekorten aan glas, tekorten aan polysilicon, polysilicon uit Xinjiang, sterk stijgende vraag in de wereld, logistieke capaciteitissues, Suezkanaal-blokkade, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al met al een cocktail die zorgt voor vertragingen van leveringen en sterk stijgende prijzen. Dit na flink wat jaren van dalende prijzen. Voor iedereen in de markt weer even wennen. Er moeten soms flinke verliezen genomen worden door boete clausules in verband met te laat opleveren of door te laat (speculatief) inkopen.

Geen daling
Op dit moment lijkt de productie wel weer redelijk te lopen, zo liggen de havens in China vol met producten, alleen is er onvoldoende vervoer naar Europa.

De solar markt zal voor een deel onvoorspelbaar blijven. Aan iedereen in de keten de uitdaging hierop in te blijven spelen, van producent tot eindklant. Op dit moment lijken de prijzen van modules nog niet te gaan dalen in kwartaal 3 en kleine kans op kleine daling in kwartaal 4 van 2021. In 2022 komen de nieuwe polysilicon fabrieken online en is een flinke daling weer mogelijk, zeker als ook de logistieke kosten naar hun oude niveau gaan.

SNEC
De SNEC, de grootste solar beurs ter wereld, helaas was het net als vorig jaar niet mogelijk om zelf deze beurs in China te bezoeken. Dit vanwege alle geldende Covid-19-maatregels met o.a. lange quarantaine periode. Gelukkig waren onze Libra-collega’s in China wel aanwezig en konden zijn onder leiding van Gijs Stevers en Tim Heijink (op afstand) toch voor ons het net ophalen.

Waar vorig jaar de nadruk lag op grotere modules, zet deze trend zich dit jaar door. Echter zagen we bij bijna alle grote producten een nieuwe focus op n-type. Niet meer als luxe niche product, maar echt als massa product. Ik voorzie daarom sterke groei in de toepassing van N-Type technologie.

De module-efficiëntie die we nu zien ligt ruim boven de 22%, dit was tot nu toe het gebied van merken als LG, Sunpower en REC. Door het toepassen van N-type cellen, is het ook voor de producenten (zoals JA, Jinko, Longi, Risen, Jolywood, etc) mogelijk om qua vermogen per m2 en soms ook garantietermijn mee te gaan met de eerder genoemde merken. Het zal interessant zijn om te zien hoe de premium merken het bewerkstelligen om hun technologische leidende positie vol te houden, met name ook omdat het prijsverschil significant is.

Al met al voor iedereen een positieve ontwikkeling, waarbij de output per vierkante meter, flink zal toenemen.

We zien deze ontwikkelingen op modules, ook een effect hebben op omvormers. Ook hiervoor zijn nieuwe producten ontwikkeld die kunnen omgaan met deze nieuwe modules met veel meer output.

Persoonlijk
De solarcoaster vindt niet alleen plaats op de markt, maar ook voor mij persoonlijk. Vanaf1 juli maak ik geen onderdeel meer uit van het Libra team. Mijn positie als CEO is overgenomen door Job Schouten. Volgende column wellicht meer nieuws over mijn persoonlijke solarcoaster, want de solarmarkt ga ik vast niet verlaten!