Statische elektriciteit haalt zand van PV in Sahara
23.03.2022 Simone Tresoor

Afgelopen week stonden we massaal in de wasstraat om onze bolides van een laag Saharazand te ontdoen. Wij hebben dat slechts een enkele keer, maar dat geluk heeft niet iedereen. En wat te denken van die enorme zonneparken die in de Sahara staan? Maar daar is wat op gevonden: statische elektriciteit.
Zonnepanelen in de woestijn schoonmaken met water is een optie, maar wel een enorme verspilling van water. Volgens onderzoekers is er ieder jaar wereldwijd bijna 38 miljard liter water nodig om zonnepanelen schoon te houden. Dat is net zoveel als de jaarlijkse waterbehoefte van twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden.
Swiffer-stofdoek in het groot
Change.inc meldt dat onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zeggen een oplossing te hebben. Het idee om statische elektriciteit te gebruiken lijkt te zijn afgekeken van de bekende Swiffer-stofdoeken, waarmee je thuis de boel ook in minder dan geen tijd stofvrij hebt.
De nieuwe techniek werkt met een elektrode – een geleider van elektriciteit. De metalen staaf wordt net boven het oppervlak van het zonnepaneel geplaatst. De elektrode zorgt voor een elektrisch veld boven de panelen waardoor de stofdeeltjes die erop liggen elektrisch geladen worden en van het oppervlak van de panelen worden geduwd.
30 procent luchtvochtigheid
Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek makkelijk toegepast worden. Er is een kleine elektromotor nodig die kan werken op stroom van het zonnepaneel. Om de techniek volledig te laten werken moet de omgeving een luchtvochtigheid van 30 procent of hoger hebben. Maar volgens de onderzoekers is dat in de meeste woestijnen het geval.