Stemming over afbouwpad salderingsregeling uitgesteld

31.01.2023 Jan de Wit

Stemming over afbouwpad salderingsregeling uitgesteld

Eigenlijk zou de Tweede Kamer vandaag stemmen over het afbouwpad van de salderingsregeling die Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft voorgesteld. Maar de Kamerleden hebben besloten om de stemming een week uit te stellen omdat de SP nog aan een amendement werkt.

SP-Kamerlid Renske Leijten liet nog voor de stemming weten aan een amendement te werken. De andere Kamerleden hadden geen moeite met haar verzoek om de stemming een week later te doen. Deze is nu ingepland voor dinsdag 7 februari.

Nu de Provinciale Statenverkiezingen al over anderhalve maand plaats zullen vinden, lijken de oppositiepartijen het afbouwpad van de salderingsregeling uit te hebben gekozen om een statement te maken.

Nadat er lange tijd geen wanklank te horen was over het voorgestelde afbouwpad van de salderingsregeling en er vanuit alle hoeken steun leek te komen voor het einde van het salderen, keerde de oppositie zich onlangs vanuit het niets tegen de afbouw. De uitrol op huurhuizen zou eerst gewaarborgd moeten worden, wat zeker gezien de toegenomen energiearmoede een belangrijk thema is in tijden van een sluimerende energiecrisis.

Toch moet de impact van het afschaffen van de salderingsregeling ook weer niet overschat worden. TNO en Milieu Centraal rekenden uit dat de terugverdientijd van zonnepanelen ook zonder de regeling ongeveer zeven jaar blijft.