"Stimuleer gebruik batterij bij zonnepark"

23.06.2020 Norbert Cuiper

"Stimuleer gebruik batterij bij zonnepark"


Over drie jaar heeft elk zonnepark een vorm van energieopslag, meldt Ecorus. De Nederlandse zonneparkontwikkelaar stelt voor om het gebruik van een batterij bij zonneparken te stimuleren.

Volgens Philippe Vanhoef en Raphael Janssens, oprichters van Ecorus, zijn er meerdere oplossingen nodig om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Energieopslag is één van die oplossingen, maar daar begint het niet mee, zegt Vanhoef. “We kunnen veel winst behalen met het slim sturen van de energievraag.” Zo zet aluminiumsmelter Aldel zijn elektrische ovens soms een uurtje uit. Deze ovens blijven een uur lang op temperatuur. “Dat noemen ze een virtuele batterij.”

Curtailment

Daarnaast kan ook het aanbod slim gestuurd worden, door middel van curtailment: zonneparken afschakelen als er een overschot aan zonnestroom is. “Bij windenergie doen ze dat al, bij zon nog niet. Maar bij negatieve energieprijzen krijg je geen SDE-subsidie. Als je op dat moment toch je energie op het net zet, ben je eigenlijk in je eigen vlees aan het snijden. Het is logischer om je zonnepark dan even stil te leggen”, legt Vanhoef uit.

Pieken uitsmeren

Volgens Janssens is het voor een zonnepark niet rendabel om de overschotten op te slaan met een gigantische batterij. Volgens hem komen deze overschotten slechts een paar keer per jaar voor. “Daar zou je een gigantische batterij voor nodig hebben en dat is ontzettend duur. Voor een zonnepark is dat niet rendabel.” Wel kan een relatief kleine batterij de pieken uitsmeren, waardoor het zonnepark kan volstaan met dunnere kabels en een kleinere netaansluiting.

Stimuleren met subsdies

Vanhoef stelt voor om gebruik van een batterij bij een zonnepark te stimuleren met subsidies, of door ontwikkelaars korting te geven als ze dankzij een batterij een kleinere netaansluiting realiseren. Volgens Janssens kunnen netbeheerders ook netcapaciteit aanbieden in timeslots. Als de gewenste timeslots vol zitten kan een ontwikkelaar met een batterij zijn energie een paar uur later invoeden, tegen een lager tarief. “Net als bij een treinkaartje: in de spits is het duurder dan buiten de spits.”

Thuisbatterij

Ook de thuisbatterij helpt mee om het elektriciteitsnet te ontlasten, zegt Vanhoef. Vanaf 2023 gaat de thuisbatterij zijn opmars maken in Nederland, verwachten hij en Janssens. Door het afbouwen van de salderingsregeling verbetert de businesscase van de thuisbatterij. “In Duitsland is het salderen al afgeschaft en is er een goede markt voor de thuisbatterij. Ik denk dat er vanaf 2023 ook in Nederland steeds meer thuisbatterijen geplaatst gaan worden.”

Waterkracht

Naast batterijen zijn er ook andere methoden nodig om het net te ontlasten. Vanhoef ziet de meeste potentie in waterkracht. Nederland heeft zelf geen waterkrachtcentrales, maar kan dit wel benutten door samen te werken met andere landen. “Als we alle Europese landen goed met elkaar verbinden, dan kunnen we onze teveel opgewekte stroom opslaan in Noorse waterkrachtcentrales en gebruiken wanneer er te weinig stroom is. Ik denk dat we daar veel van mogen verwachten.”

Bron: Ecorus

Foto: Ecorus