Subsidie van 40 procent zet thuisbatterij in de lift

28.04.2022 Roebyem Anders

Subsidie van 40 procent zet thuisbatterij in de lift

Alarm, het stroomnet is te vol, roepen netbeheerders al een tijd in koor. Tegelijk prijzen de beheerders opslag van groene stroom, zowel via thuisbatterijen als via opslag bij grote producenten, aan als een cruciale schakel om het stroomnet te ontlasten.

Sungevity is een grote fan van opslag aan huis. Van alle particuliere zonnesystemen die we in België plaatsen, is de helft (in Vlaanderen) uitgerust met een thuisbatterij, mede dankzij een genereuze aanschafsubsidie op batterijen. In Nederland daarentegen, is het aantal batterijen dat we installeren op één hand te tellen. Wat is ervoor nodig om ook hier de markt voor thuisopslag in de vaart der volkeren op te stoten? 

Ervaring in het achterhoofd
Netbeheer Nederland gaf eind vorig jaar een voorzet. Geef 30 procent subsidie op de aanschaf en de thuisbatterij is vanaf 2023 rendabel, ervan uitgaand dat de geplande stapsgewijze afbouw van salderen behouden blijft. Met onze concrete ervaring in België in het achterhoofd, wilden we berekenen of 30 procent daadwerkelijk genoeg is om thuisopslag ook hier van de grond te krijgen. 

Onze som is gebaseerd op een nieuw systeem van 14 zonnepanelen met een hybride omvormer dat jaarlijks 4.700 kilowattuur opwekt en een batterij met een opslagcapaciteit van 5,8 kilowattuur. De kosten van dit systeem komen uit op 9.250 euro: 6.550 euro voor de zonnepanelen plus omvormer, 2.700 euro voor de batterij. We nemen hierbij aan dat particulieren ook de BTW op hun batterij kunnen terugvragen. Ze helpen netbeheerders immers om het net te ontlasten. 

1150 euro subsidie nodig
Hoe hoog moet de opslagsubsidie in Nederland zijn om zo’n nieuw zonnesysteem met batterij in zeven jaar terug te verdienen? Wij komen uit op een bedrag van 1.150 euro, ofwel 42 procent van de batterij aanschafprijs (zonder omvormer). En dat alleen voor wie in 2022 tot aankoop overgaat. Onze ervaring leert dat huishoudens met een batterij gemiddeld 60 procent van hun opgewekte zonnestroom zelf consumeren. De overige stroom wordt dus nog steeds aan het net teruggeleverd. 

Door de afbouw van salderen, brengt die teruglevering elk jaar minder op. Toch denken we dat een subsidie van ruim 40 procent ook na 2022 zal blijven volstaan om aan een terugverdientijd van zeven jaar te komen. De prijs van batterijen is in tien jaar met bijna 90 procent afgenomen. Zelfs in 2020, een jaar vol supply chain problemen, zakte de prijs per kilowattuur nog met ruim 10 procent. 

Bestaand systeem
Voor bestaande zonnesystemen zonder batterij is het plaatje wat minder gunstig. Vaak is een extra omvormer nodig om het systeem geschikt te maken voor lokale opslag. Maar als de vervanging van de oude omvormer, iets dat elke tien jaar moet gebeuren, wordt aangegrepen om op een hybride omvormer over te stappen, is de investering in een batterij ook hier rendabel. 

De conclusie: een aanschafsubsidie van 30 procent is weliswaar niet genoeg. Maar met een iets hoger percentage is het wel degelijk mogelijk om ook in Nederland een bloeiende markt voor thuisbatterijen te creëren.

Deze column verscheen in de beurscatalogus van Solar Solutions 2022. De gehele catalogus is hier online in te zien.