Sunbeam wint Best Innovation Award met nieuw montagesysteem voor grote panelen

17.03.2023 Nolanda Klunder

Sunbeam wint Best Innovation Award met nieuw montagesysteem voor grote panelen
©Erik Holtrust

Tijdens Solar Solutions International lanceerde Sunbeam zijn nieuwe systeem voor montage van zonnepanelen op platte daken, genaamd Supra. Dit montagesysteem is speciaal ontwikkeld voor het veilig ondersteunen van de grotere, nieuwe generatie zonnepanelen en komt naast de twee bestaande montagesystemen, Sunbeam Nova voor platte daken en Sunbeam Luna voor hellende daken. Als kers op de taart won Sunbeam met de Supra gelijk de Best Innovation Award op Solar Solutions International!

“Grotere panelen stellen andere eisen aan de onderconstructie”, vertelt Jasper Beekmann, product development manager bij Sunbeam. “Grotere panelen vangen meer sneeuw op en brengen meer windkracht over aan de onderconstructie. Fabrikanten stellen daarom hogere eisen aan de manier van ondersteunen. Een veelvoorkomende eis bij deze grote panelen is dat ze op de lange zijde ondersteund worden, op de zogenoemde besselse punten. In plaats van één ondersteuning per paneel aan de korte zijde heb je nu twee ondersteuningen per paneel nodig. Daarmee is er meer materiaal nodig voor de onderconstructie. Wij zijn op zoek gegaan naar een manier om de hoeveelheid benodigd materiaal te beperken."

Materiaal beperken
“In dit nieuwe montagesysteem hebben we weliswaar twee keer zoveel liggers, maar we laten de dragers weg en daarnaast gaan we slim om met het onderlinge verband tussen liggers”, zegt Beekmann. “We hebben een slimme koppeling tussen liggers aangebracht waardoor je relatief weinig staal nodig hebt om die koppeling te maken. Zodoende kon het totale gewicht laag blijven met de bijkomende voordelen in transport en logistiek, én is het een systeem dat snel te leggen is.”

CO2-neutraal
De producten van Sunbeam zijn CO2-neutraal. “Ook bij dit ontwerp was dat het uitgangspunt. Onze producten zijn CO2-neutraal doordat we zo min mogelijk materiaal gebruiken en voor duurzame materialen kiezen. De kunststof in onze producten bestaat voor 100 procent uit gerecyclede kunststof, het aluminium is grotendeels gerecycled aluminium dat met duurzame energie geproduceerd is. Wat er nog overblijft aan CO2-uitstoot compenseren we. Kortom: Op het moment dat ons systeem op een dak wordt gelegd, hoeft er voor onze onderconstructies niets meer meegerekend te worden voor de milieuprestatiecoëfficiënt van het betreffende gebouw.”

Installatiegemak en veiligheid
Een ander belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen is dat er geen scherpe randen mogen zijn, vertelt Beekmann. “De systemen moeten veilig zijn voor panelen, kabels en elektronica, dus zonder scherpe randen waar je iets mee kan beschadigen.”

De montagesystemen worden ontwikkeld met de installateur in het achterhoofd: “We maken onze producten zo dat je ze niet verkeerd kunt installeren. Bovendien denken we altijd na over de veiligheid van de installateur. Bij Sunbeam Supra kan hij het paneel met een collega samen op de onderconstructie plaatsen, zodat hij het gewicht van de grote panelen niet alleen hoeft te tillen. Bij het monteren kan hij vervolgens rechtop blijven staan. Het paneel wordt pas neergelegd op het moment dat het gewicht door de onderconstructie is overgenomen. Met dit soort slimmigheden optimaliseren we het installatiegemak. Vanaf nu kunnen er daken worden ingetekend met de calculator die speciaal voor Supra nieuw is ontwikkeld.”