Sunrock voorkomt netcongestie door batterij te dirigeren

28.03.2022 Joyce Beuken

Sunrock voorkomt netcongestie door batterij te dirigeren
©Sunrock

Een batterij ter grootte van het volledige project is niet nodig om het veilig te stellen van netcongestie. Sunrock kijkt verder dan technologie en stelt dat ook gedrag een flinke positieve impact kan hebben om het totaalplaatje.

Het doel van Sunrock is impact maken op de energietransitie. Enerzijds gebeurt dat door de productie te vergroten, namelijk door daken vol te leggen, maar ook weilanden. “Hoewel we daar niet een hele grote voorstander van zijn”, stelt Wiebe Jan Emsbroek, commercieel directeur van Sunrock.

Gewenning
“Overdag, en met name ’s zomers, vindt er vaak zoveel productie plaats dat het niet allemaal door de opwekker zelf kan worden verbruikt. Je hebt dan opslag nodig. Maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheid om het gedrag en de manier van opereren binnen het pand te veranderen”, meent Emsbroek. “Partijen zijn zo gewend om een pand te betrekken waarbinnen alles direct naar behoren werkt.” In die zin zijn mensen verwend, stelt hij. “Maar de noodzaak van slimmer omgaan met energie wordt steeds duidelijker.”

Emsbroek schetst hoe een pand verduurzaming aan zou moeten pakken. “Opwek op het dak is de eerste stap. De tweede is om zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken binnen het pand waarop wordt opgewekt. De derde stap is om het gedrag aan te passen op de momenten waarop stroom in grotere getalen beschikbaar is.”

Oekraïne
De laatste jaren werd de subsidie lager, maar ook de prijs van panelen kelderde. “De subsidie is nu lager dan de stroomprijs. Het is voor het eerst goedkoper om zonnestroom af te nemen, dan om in te kopen van de markt”, beaamt Emsbroek. “Door de situatie in Oekraïne beseffen particulieren des te meer hoe volatiel de stroomprijs is. Ook dat is een incentive voor bedrijven. Zelfvoorziening wordt daardoor een interessant gegeven voor ze.”

Ook bij lage marges interessant
Dat menig klant zich voornamelijk bezig houdt met het kostenplaatje, vormt volgens Emsbroek geen barrière meer door de huidige situatie. “Als het gaat om lage marges is een hoge stroomrekening interessant om aan te pakken.”

Opschaalbaar
Op het congres zal Emsbroek meer vertellen over een specifiek project dat hij met Prolongis in Tilburg heeft uitgevoerd. “De samenwerking begon een aantal jaar geleden. Wij voorzagen hun daken van panelen, en besloten daar een intensievere samenwerking van te maken. Het succes zit hem er vooral in dat het opschaalbaar is. We hoeven niet voor ieder project het wiel uit te vinden, je kunt steeds ongeveer hetzelfde doen.”

Volgende stappen
Prologis heeft volgens Emsbroek goede strategische keuzes gemaakt door voor een grootschalige aanpak te kiezen. “Zo kunnen we samen ook de volgende stap nemen, namelijk kijken naar hoe er meer stroom binnen het eigen pand kan worden gebruikt.”

Er is bewust gekozen voor een enkele aansluiting in plaats van twee. “De batterij slaat de stroom op die niet op het net kwijt kan, maar hij laadt daarnaast ook de vrachtwagens op. Ten derde kan er waarde mee worden gecreëerd door stroom in te kopen op het moment dat de prijs gunstig is, en die later weer zelf te gebruiken.”

Dirigeren
De batterij moet wel gedirigeerd worden, stelt Emsbroek. “Er moet rekening worden gehouden met wanneer de vrachtwagens aankomen bijvoorbeeld. Maar ook dat is allemaal voor elkaar te krijgen uiteindelijk.” Dat dirigeren is voor Sunrock inmiddels geen uitdaging meer. “Het dirigeren van de energiestromen inclusief het aansturing van de batterij doen we inmiddels op basis van onze ervaring met meer dan 250 megawatt aan operationele zonneprojecten.”

Op dinsdag 12 april spreekt Wiebe Jan Emsbroek uitgebreid over het onderwerp tijdens het congres over grootschalige zonprojecten, dat plaatsvindt op vakbeurs Solar Solutions International (12, 13 en 14 april in Expo Haarlemmermeer). Tickets voor het congres zijn verkrijgbaar via de website.