Techniekstudent maakt zonnepanelen van voedselafval

04.12.2020 Joyce Beuken

Techniekstudent maakt zonnepanelen van voedselafval

De afhankelijkheid van gunstige weersomstandigheden is een obstakel voor zonne-energie. Filipijnse student Carvey Ehren Maigue ontwikkelde een paneel met behulp van voedselafval. Hiervoor ontving hij de Sustainability Award bij de James Dyson Awards 2020, waardoor hij zijn uitvinding op grote schaal kan ontwikkelen.

Het zogenoemde AuREUS-systeem is ontworpen om ook bij bewolkt weer licht te blijven oogsten. Deze extra mogelijkheid betekent dat de nieuwe panelen bijna de helft van de tijd energie kunnen produceren, terwijl de huidige panelen een kleiner deel van de tijd produceren. Het AuREUS-systeem heeft onlangs de allereerste James Dyson Sustainability Award gekregen, waarmee de productie kan worden uitgebreid.

Noorderlicht

Maigue liet zich inspireren door het Noorderlicht. Noorderlicht ontstaat doordat "hoogenergetische deeltjes worden geabsorbeerd door lichtgevende deeltjes die ze weer uitstralen als zichtbaar licht", zo beschrijft Maigue het fenomeen. In het zonnepaneel haalt Maigue lichtgevende deeltjes uit voedselresten en houdt ze vast in een harssubstraat. Wanneer deze deeltjes door UV-licht worden geraakt, absorberen en reflecteren ze licht. De reflecties van het zichtbare licht worden geconcentreerd aan de randen van de panelen, waar PV-cellen ze vangen om te zetten in elektriciteit. Dit is de kerngedachte achter beide systemen van AuREUS: het Borealis Solar Window en Astralis Solar Wall.

Probleem wordt oplossing

De winning van deze fluorescerende deeltjes vindt plaats door middel van een proces van verbrijzeling van het fruit en de groenten en het voortdurend vermalen van het resulterende mengsel. Wat de uitvinding nog specialer maakt, is het feit dat Maigue als het ware klimaatverandering wilt tegengaan met behulp van een gevolg hiervan. Filippijnen lijden door de opwarming van de aarde onder wisselend weer. Miljoenen hectaren landbouw zijn hierdoor beschadigd en hebben geleid tot groenten en stukken fruit die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie. Deze overtollige voeding wordt bewerkt tot een paneel.

Flexibel paneel

Het AuREUS-paneel is ongeveer drie meter hoog en twee meter breed, waardoor het een ideaal systeem is om te integreren in gevels. Maigue is hoopvol gestemd dat dit betekent dat zijn systeem kan helpen om gebouwen inherent duurzaam te maken, terwijl de architectuur en het ontwerp nog steeds hetzelfde kunnen werken. Hij merkt op dat het productieproces flexibel is en dat er dus veel ruimte is om te experimenteren. "We kunnen gebogen panelen creëren. Ingewikkelde vormen en andere gewenste ontwerpen zijn ook haalbaar zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie", zegt Maigue.