TenneT onderzoekt mogelijkheden flexibel vermogen

17.11.2022 Max Muller

TenneT onderzoekt mogelijkheden flexibel vermogen
©Netbeheer Nederland

In samenwerking met de regionale netbeheerders, Netbeheer Nederland en andere brancheorganisaties gaat TenneT onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om het elektriciteitsnet te ontlasten op momenten dat de capaciteitsvraag te groot is. Een nationale marktconsultatie moet meer kennis geven over manieren waarop het net ontlast kan worden met behulp van flexibiliteitsopties.

Geopolitieke ontwikkelingen vormen voor de netbeheerder een belangrijke factor voor de stijgende vraag naar elektriciteit. Tegelijkertijd groeit het aantal zonne- en windparken snel door aan de aanbodzijde. Op dit moment heeft TenneT voor meer dan 40 gigawatt aan nieuwe aanvragen voor aansluiting op het net openstaan. Dit vraagt steeds meer van het bestaande elektriciteitsnetwerk.

Flexibiliteit als inzet beschikbaarheid
De flexibele ingebruikname van het net is één van de te overwegen opties waarmee het net beter benut zou kunnen worden. Flexibiliteit helpt om op korte termijn capaciteitsruimte te vinden. Tijdens de landelijke marktconsultatie zal daarom onderzocht worden welke klanten hun elektriciteitsvraag tijdens piekmomenten tegen op een ander tijdstip de capaciteit van het netwerk toe-eigenen.