TenneT waarschuwt voor stroomtekort in 2030
12.01.2023 Brendan Hadden
De toenemende vraag naar elektriciteit en het sluiten van kolen- en gascentrales zouden wel eens kunnen leiden tot stroomtekorten, meldt TenneT. De netbeheerder waarschuwt dat Nederland vanaf 2030 zodanig afhankelijk zal zijn van wind- en zonnestroom dat er momenten kunnen ontstaan waarop zij niet in de elektriciteitsvraag kunnen voorzien. TenneT komt tot deze conclusie in de Monitoring Leveringszekerheid die het bedrijf elk jaar uitvoert voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Hoewel de leveringszekerheid van stroom in Nederland tot 2025 nog “zeer hoog” is, neemt deze tussen 2025 en 2030 af volgens het rapport van TenneT. TenneT wijst als de belangrijkste oorzaken hiervoor aan dat de vraag naar elektriciteit omhoog gaat en de capaciteit voor “regelbaar vermogen” afneemt in Nederland en onze buurlanden. Met regelbaar vermogen wordt vermogen bedoeld dat op- en afgeschaald kan worden als dat nodig is.
Het belang van regelbaar vermogen wordt groter naarmate we meer gebruik gaan maken van wind- en zonnestroom. Als het waait en de zon schijnt zullen we prima in onze vraag kunnen voorzien, maar vanwege de variabele aard van die bronnen zullen er ook momenten zijn waarop we tekort komen. Momenteel kunnen we het tekort opvangen door meer kolen en gas te stoken, maar veel van deze centrales zullen moeten sluiten voor 2030.
TenneT noemt verschillende factoren die kunnen bepalen in hoeverre tekorten zich echt gaan voordoen. Samenwerking met onze buurlanden is van belang, zodat stroomtekorten of overschotten onderling opgevangen kunnen worden. Verder zijn de ontwikkeling van de opslagcapaciteit van batterijen en het wel of niet openblijven van kerncentrales (ook in buurlanden) dingen om in de gaten te houden.