The bigger, the better?

15.10.2020 Erik Bijl

The bigger, the better?
Roderick Leeuwenhart

De solar markt is altijd in beweging. Termen als ‘solarcoaster’ komen dan ook niet voor niets regelmatig voorbij. Soms raken de ontwikkelingen enkel een deel van de supply chain, maar soms ook de gehele keten..

Op dit moment ervaren we een ontwikkeling die op verschillende manieren invloed zal hebben op iedereen die betrokken is bij de markt. Er is een race om zoveel mogelijk Wp per module te realiseren met als doel de BOS (Balance of System) kosten en de LCOE (Levelised Cost of Energy) zo laag mogelijk te maken. Waar we nog niet zo lang geleden modules zagen met een output van 450 Wp, zien we nu in China al een standaard ontstaan van 550 Wp. Met daarbij ook nog extreme uitschieters van bijvoorbeeld JA Solar van 810 Wp (2.219×1.765x40 mm), het oppervlakte van een flink King-sized bed!

Waar komt dat extra vermogen vandaan? De basis ligt in grotere wafers, vroeg in de supply chain dus. Tot begin dit jaar was de standaard wafer 158 mm, via 166 mm wordt nu in rap tempo productiecapaciteit voor 182 & 210 mm wafers en cellen bijgebouwd. Met dezelfde celconfiguratie neemt het formaat van een module met deze nieuwe cellen flink toe. Echter met alleen het celformaat zelf zijn we er nog niet. Vaak zien we ook half-cut en triple cut cellen wat voor een verdere toename van afmetingen zorgt. Om de efficiëntie van panelen op een gestructureerde manier te kunnen beoordelen wordt het veel belangrijker om naar het vermogen per m2. i.p.v het nominale vermogen van een module te kijken.

Er zijn nu twee standaarden ontstaan rondom de wafers, met een flinke discussie tussen de twee kampen over de beste standaard voor de toekomst. Niet de minste partijen hebben stellingen ingenomen. Jinko en JA Solar kiezen bijvoorbeeld voor 182 mm, terwijl Trina en Risen gaan voor de 210 mm. De betrokken partijen investeren flink in productiecapaciteit. Daarin loopt de 210 mm groep voorop met ruim 120 GW capaciteit, maar ook de182 mm groep voegt rond de 90 GW aan capaciteit toe.

Gevolgen

De andere specificaties hebben een belangrijke invloed op zaken als logistiek, maar ook op technische parameters.

Het blijft niet alleen bij een toename in de afmeting, maar ook in gewicht. Hoeveel modules passen er in een pallet, en in een container? Zijn deze pallets nog te verwerken in de magazijnen? Een standaard pallet vol panelen van een nieuw formaat kan hierdoor in sommige gevallen meer dan een ton zwaar worden, en dit kan elke heftruck niet zomaar aan. Maar ook op de plek van installatie, bij het klaarzetten op het dak, kan dit problemen geven met de draagkracht van een dak.. Immers staat 1 pallet dan maar op een paar m2. Daarnaast hebben we te maken met de Arbowetgeving, waarin we 23-25kg als max aanhouden voor 1 persoon. Bij deze nieuwe modules kunnen de gewichten oplopen tot 35-45 kg.. Daarnaast moeten ook de producenten van onderconstructie (i.v.m dimensies en gewicht) en omvormers hun producten aanpassen.

Al met al zal dit dus leiden tot een andere manier van design en installeren van systemen. Waarbij rekening gehouden moet worden met de balans tussen goedkopere Wp per module vs. extra kosten voor de overige zaken.

Verwachting

Wij verwachten dat deze nieuwe modules voorlopig vooral relevant zijn voor de commerciële markt. Voor de residentiele markt ligt dit anders. In onze ogen gaat het voorlopig even zoeken worden, maar zal er sneller dan verwacht een ‘uitkomst’ voor de Nederlandse markt komen. Tot die tijd zal waarschijnlijk de 60 cells module met 166 mm cellen de markt blijven domineren. 

Het ligt voor de hand dat uiteindelijk ook de residentiële markt gebruik gaat maken van modules met  grotere cellen. Dit omdat wij graag streven naar hogere efficiëntie en omdat de innovatie in China zal worden toegepast op grotere cellen. Wie weet hebben we eind volgend jaar een nieuwe ‘NL residentiële standaard’ module met vijf rijtjes van acht 210 mm cellen.