The Solar Biennale: ontwerpen met de zon
28.10.2022 Simone Tresoor
Hoe kan de zon een mooier onderdeel van ons dagelijks leven zijn? Dit thema stond centraal bij The Solar Biennale, die van begin september tot en met 30 oktober wordt georganiseerd. Een nieuw en inclusief perspectief op zonne-energie. Solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen namen hiertoe het initiatief en organiseerden tal van activiteiten rondom solar.
Het moest een tegenwicht vormen voor de dominante technologische en economische standpunten over zonne-energie. Het bood een menselijk perspectief: een wereld aangedreven door solar, verder kijkend dan alleen wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen.
Solar Paviljoen tijdens Dutch Design Week in Eindhoven
Culturele toepassingen en locatie specifieke energiebehoeften moeten eveneens een stem hebben in de vraag hoe de toekomst zonder fossiele brandstoffen zich gaat ontwikkelen. Als sluitstuk werd daarom, op 22 oktober tijdens de Dutch Design Week, het Solar Paviljoen geopend op het Ketelhuisplein in Eindhoven.
Het is ontworpen door V8 Architects en Marjan van Aubel Studio. Het is een ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen ervaren dat zonne-energie visueel ook heel mooi kan zijn. De ‘zonnedeken’ oogst energie die vervolgens weer wordt gebruikt om door middel van infraroodstraling de onderliggende ruimte te verwarmen met een unieke set kleurrijke zonnepanelen. Het paviljoen, van 10 bij 10 meter, laat zien hoe mooi design kan zijn in de transitie naar een duurzame zongedreven toekomst.
Zonne-energie integreren in ons dagelijks leven
Van Aubel: ”We staan in Nederland wereldwijd bekend om ons design. Nu we de planeet duurzamer willen maken én onze honger naar energie willen stillen door daken en landbouwgrond te gebruiken voor solar, merken we dat dit steeds meer botst met ons landschap en onze steden. Dat komt omdat we momenteel energie oogsten op een technisch-functionele manier. Wij willen juist een manier vinden om de zonne-energie te integreren in ons dagelijks leven. Op een manier die beter omarmt wordt door de samenleving. Zonne-energie heeft een nieuw perspectief nodig, iets persoonlijker en wat hoort bij onze cultuur. Het is tijd voor solardesign en dit paviljoen demonstreert deze verandering.”
"Door professionals met elkaar te verbinden hebben we cross-overs bevorderd tussen verschillende disciplines"
Om de prikkel naar solardesign te voeden werd op 9 september The Solar Biennale afgetrapt met een internationaal seminar waar architecten, planners en ontwerpers konden meepraten en meedenken over onderwerpen als materiaalschaarste, ruimte en circulariteit. Tijdens de bijeenkomsten kon men met partners samenwerken aan de uitdagingen waar we als samenleving voor staan.
Tevens werden er workshops gegeven over de do’s en don’ts bij gekleurde BIPV, materiaalkeuze en het verwerken ervan in ons allerdaagse landschap en onze leefomgeving. “Door professionals op deze wijze met elkaar te verbinden hebben we cross-overs bevorderd tussen verschillende disciplines”, aldus Van Aubel.
Waarom moet het altijd rechthoekig en in zwart zijn?
Op maandag 24 oktober zond VPRO Tegenlicht de documentaire De zon is van iedereen uit waar onder andere met Van Aubel werd gesproken. Er werd getoond dat als je zonne-energie koppelt aan esthetiek en design er een heel nieuw perspectief ontstaat. Want hoewel er steeds meer zonnepanelen komen, gaan de gesprekken vooral nog over de techniek erachter, en over de terugverdientijd en het verwachte rendement.
De organisatoren van The Solar Biennale willen juist antwoord op de vraag: ‘Waarom moet het altijd rechthoekig en enkel in de kleuren zwart en donkerblauw zijn?'