The Switch: een groene én sociale energietransitie
10.08.2023 Anne Agterbos
Join The Switch klinkt de leus als je het creatieve bedrijventerrein in Zaandam oploopt. Hier hebben Wouter Kleijn, Federico Fusco en Tjebbe Schalij zich sinds kort gevestigd om niet één, niet twee, maar drie vliegen in een klap te slaan. The Switch is opgericht met drie missies: klimaatverandering tegengaan, sociale ongelijkheid aanpakken, en het tekort aan technici verkleinen. Dit doet het drietal door vluchtelingen op te leiden tot installateur van zonnepanelen. Solar365 sprak Kleijn en Fusco over The Switch.
Kleijn en Fusco raakten geïnspireerd door hun ervaring Hack Your Future. Een stichting waar mensen met een vluchtelingenachtergrond weer controle krijgen over hun eigen leven door een gratis opleiding gevolgd door een baan in de IT-sector. Net als in de IT-sector is er in de installatiesector een personeelstekort, dat gat probeert The Switch op te vullen. Om dat te kunnen doen schoolde Schalij zich om tot installateur en kon The Switch van de grond komen.
Voor de eerste training meldden zich 150 mensen aan. Een training waarin vluchtelingen in een maand geheel kosteloos worden opgeleid tot installateur. Na een selectieprocedure bestaat het team van The Switch nu uit acht werknemers.
Safety first
The Switch ziet veel potentie, maar ook veel problemen in de installatiesector. “De werkdruk onder installateurs is soms zo hoog dat de veiligheid van werknemers en kwaliteit van de werkzaamheden hier onder lijden. [..] De kranten staan vol over duurzaamheid, maar ondertussen werken installateurs vaak met tijdsdruk, krijgen betaald per paneel en schiet veiligheid er nogal eens bij in”, aldus Kleijn.
“In eerste instantie leidden we alleen nieuwe werknemers op, die vervolgens voor externe bedrijven aan de slag gingen”, legt Fusco uit. “We merkten dat een aantal bedrijven niet genoeg tijd inplanden om alle nodige veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen. Dat kon beter, dachten wij. Maar om onze trainees zelf aan te nemen moesten we wel onze eigen klussen zoeken.”
Groeimogelijkheden
“We willen mensen graag motiveren om in het werkveld te blijven. Onder slechte arbeidsomstandigheden zullen werknemers eerder besluiten om ergens anders te gaan werken”, legt Kleijn uit. “Daarom willen we een werksfeer creëren waar werknemers zich veilig en ondersteund voelen”, voegt Fusco toe.
Een ander speerpunt van het bedrijf is het creëren van groeimogelijkheden: “We willen mensen niet alleen aan een baan helpen als monteur van panelen, maar willen het begin van een carrière zijn. Je begint bij ons als installateur maar je kan doorgroeien tot teamleider, elektricien, en wie weet wat nog meer”, aldus Kleijn.
Competitie
“Eén van onze uitdagingen is het verkrijgen van een goede concurrentiepositie”, vertelt Fusco. “Door bepaalde regels niet na te leven, kunnen sommige installatiebedrijven meer klussen doen op één dag en verdienen ze dus meer in een korte tijd. Het is moeilijk om daarmee te concurreren want de klant ziet dit meestal niet.”
Dit soort praktijken hoeven echter niet de realiteit van de installatiewereld te zijn. “Door meer te regulering en gecertificeerde training kan er meer veiligheid en zekerheid worden geboden”, legt Kleijn uit . Hij hoopt vooral dat er meer verantwoordelijkheid doorschuift naar de klant, bij het kiezen van de installateur. Dat creëert een grote stimulans voor verandering met betrekking tot werkomstandigheden, maar ook de inkoop van materialen.
Social enterprise
Fusco: “We zijn een sociale onderneming, wat betekent dat een groot deel van de toekomstige winst terug geïnvesteerd wordt in het bedrijf. Ook zal een deel verdeeld worden over alle werknemers. The Switch moet nog groeien, hopelijk kunnen we onze onderneming over een paar jaar winstgevend maken.”
Transparantie is daarbij van belang. “Het is soms moeilijk om transparantie te waarborgen in een operationeel bedrijf waar een deel op kantoor werkt en de rest buiten de deur. Daarom plannen we minstens twee keer per maand een meetings in om alle zaken te bespreken”, aldus Fusco.
Ervaring van de installateur
Maged al-Maflehi is sinds kort hoofd van een installatieteam voor The Switch en vertelt over zijn ervaring: “Vier jaar geleden vluchtte ik uit Jemen. Toen ik in Nederland kwam wilde ik graag met mijn handen werken, en het liefst in de duurzame energiesector. Het team van The Switch is open en ruimdenkend.”
Naast The Switch volgt Al-Maflehi nog een opleiding elektrotechniek om zijn installatiekennis uit te breiden en toe te passen in het bedrijf. “Ik leer bij The Switch elke dag nieuwe dingen, niet alleen over zonnepanelen maar ook de Nederlandse taal en andere levenslessen.”
Tijdens ons gesprek spreekt Al-Maflehi zijn collega Qutaiba aan, om uit te leggen dat hij te dicht bij de dakrand aan het werk is. “Er moet altijd minimaal vier meter tussen de installateur en de dakrand zitten”, legt Al-Maflehi uit. “Door op elkaar te letten kunnen we de veiligheid waarborgen.”