TNO opent lab voor onderzoek naar PV

21.09.2021 Joyce Beuken

TNO opent lab voor onderzoek naar PV

TNO opent het gloednieuwe Solar Lab in Petten. Het lab belooft een broedplaats te worden waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen gloednieuwe technieken kunnen ontwikkelen.

Voor het lab is een investering van 19 miljoen euro nodig geweest. De provincie Noord-Holland investeerde 14 miljoen euro in het labratorium. Het Rijk deed daar nog eens 5 miljoen bovenop. Binnen de faciliteit worden alle aspecten van zonne-energie onderzocht. Naast het verhogen van het rendement van panelen en zonnecellen, worden er integratietechnieken onderzocht.

Van Den Kroonenberg
Er wordt nadrukkelijk gekeken naar technieken waarmee PV efficiënt kan worden toegepast op bijvoorbeeld gevels, daken, voertuigen en de infrastructuur.

De faciliteit is vernoemd naar professor Harry van den Kroonenberg, voormalig rector van de TU Twente en directeur van Energieonderzoek Centrum Nederland. Van Den Kroonenberg maakte zich vele jaren hard voor de ontwikkeling van zonne-energie. 30 jaar geleden deed hij vele pogingen om de noodzaak van de energietransitie voor het voetlicht te bregen.

Als van oud
Solar Lab beschikt onder meer over een cleanroom brandnieuwe apparatuur. In klimaatkamers kunnen extreme weersomstandigheden gesimuleerd worden, evenals hoge luchtvochtigheid en felle temperatuurschokken om veroudering  van materiaal te onderzoeken.