TU Delft ontwikkelt rekenmethode PV-rendement

03.11.2020 Joyce Beuken

TU Delft ontwikkelt rekenmethode PV-rendement

In het Sustainable Power Lab van TU Delft is een tool ontwikkeld waarmee gemakkelijk en snel het rendement van zonnepanelen berekend kan worden, zo is te lezen op Innovation Origins. De tool is bedoeld voor berekeningen met betrekking tot de stedelijke omgeving.

De behoefte aan duurzame energie neemt toe. Steeds meer huishoudens zien graag panelen op hun dak. Een groot obstakel bij de opwekking van duurzame energie, is momenteel de toepassing in stedelijke gebieden. Gemeente Amsterdam wil bijvoorbeeld eerst weten bij welke wijk, straat of woning de energieopbrengst het hoogst is. Daar spelen een hoop factoren een rol bij. 

Delftste onderzoeker Maarten Verkou verdiepte zich in die factoren, vertelt hij in een interview met Innovation Origins. Hierbij onderzocht hij bijvoorbeeld beperkingen door het lagevoltage-elektriciteitsnetwerk en de historische kwaliteit van een pand.  Verkou heeft voor zijn onderzoek onder meer gebruik gemaakt van een door een vliegtuig gemaakte laserscan, die de hoogte van alle panden toont. Aan de hand van een 3D-model konden virtueel panelen worden geplaatst op de meest gunstige locaties.

Licht aan de horizon

Verkou legt de methode uit: „We berekenen eerst hoeveel van de horizon geblokkeerd is door gebouwen of dergelijk. Dit bepaalt hoeveel licht van de blauwe lucht op de zonnepanelen valt, oftewel indirect, diffuus licht. Daarnaast berekenen we hoeveel uur de zon niet achter een gebouw is. Oftewel, direct zonlicht. Deze twee indicatoren zijn genoeg om de jaarlijkse opbrengst te bepalen.”

Risico op overbelasting

Volgens Verkou moet er wel goed op worden gelet dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt door een te grote toevoer van energie op een bepaalde plek. „Dat is al eens in Australië gebeurd. Daar is op een gegeven moment de toelevering van zonne-energie onmogelijk gemaakt om een staatsbrede blackout te voorkomen. De netbeheerder heeft toestemming gekregen om dit te regulieren.” Hiermee doelt Verkou vooral op het risico voor het ietwat verouderde netwerk in Amsterdam.

Omdat het elektriciteitsnetwerk in de hoofdstad op veel plekken nog laag is in voltage, kan er lokaal een piekbelasting ontstaan, doordat er teveel energie wordt opgewekt terwijl er weinig verbruikt wordt op dat moment. Het model van Verkou kan gelukkig ook aantonen op welke plekken hier rekening mee moet worden gehouden. Bij mooi weer weet de desbetreffende netwerkbeheerder dus dat hij op zijn hoede moet zijn.