'Twee derde van de installaties bevat serieuze fouten'

26.08.2022 | Nieuws Jan de Wit

Door de versnelde uitrol van zonnepanelen zijn er ook steeds meer slecht opgeleide monteurs actief, dat concludeerden inspecteurs en belangenorganisatie Techniek Nederland op BNR. “We zien bij twee derde van de installaties serieuze fouten. Daar hoeft maar iets kleins te gebeuren of er ontstaat grote schade”, zei Remco de Mol, inspecteur bij StroomWijs.

Nu het aantal installaties stijgt, neemt ook het aantal fouten toe, legde Allart de Jong, directeur van Omega Energietechniek, uit aan het radioprogramma. “De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om jezelf op te leiden of jezelf verder te bekwamen.”

Hierdoor worden er veel fouten gemaakt in de meterkast, de bekabeling, de connectoren en het vastzetten van de zonnepanelen. De meeste fouten worden bij particuliere installaties gemaakt, omdat daar minder controle is.

“Monteurs zijn onbewust onbekwaam en kunnen vrijelijk hun gang gaan. En doordat grote aanbieders hun werk alsmaar uitbesteden, ontbreekt op een gegeven moment het zicht op wie de panelen legt en of diegene dat goed doet”, aldus Dennis van der Meij, eigenaar van Solar-Engineering. “Elke gek kan een paneel leggen”, stelde Corné Houtman, eigenaar van Houtman Inspectie, dan ook vast.

De inspecteurs vermoeden dat er in grofweg de helft van de gevallen sprake is van serieuze gebreken, maar exacte cijfers ontbreken. In het geval van een serieus gebrek “hoeft er maar iets kleins te gebeuren en er ontstaat brand of een groot deel van je zonnepanelensysteem waait weg”, zo legde De Mol uit.

Techniek Nederland vreest dat de grote vraag naar zonnepanelen ervoor zorgt dat er meer ondeskundige bedrijven en zzp’ers in de markt actief zijn. De brancheorganisatie hoopt daarom op een koppeling tussen subsidie en erkend vakmanschap. Kwaliteitseisen in de bouwregelgeving zou ook al helpen.

zonnepaneleninstallatieTechniek NederlandRemco de MolStroomWijsAllart de JongOmega Energietechniekmeterkastbekabelingconnectorencorne houtmanhoutman inspectie dennis van der meijsolar-engineeringenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu