Van angst naar zin, zo ontstaat draagvlak voor grote hoeveelheden PV

31.05.2022 Joyce Beuken

Van angst naar zin, zo ontstaat draagvlak voor grote hoeveelheden PV
Wocozon

In Nederland staan maar liefst negen miljoen gebouwen. Hoe kan er op alle daken in Nederland zonnepanelen worden geplaatst? Solar365 zet de obstakels naast de kansen.

Solar365 sprak met Roland van der Klauw, directeur van Wocozon, en Judith Veraart, projectcoördinator van Schooldakrevolutie, over hun aanpak. Dit artikel is het tweede deel uit een driedelige serie. Het eerste deel is hier toegankelijk. Het volledige artikel is nu al te lezen in de beurscatalogus van de afgelopen editie van Solar Solutions International 2022.

Aansluiting veranderen
Een van die belemmeringen is netcongestie, stelt Veraart, maar daar is in veel gevallen een oplossing voor. Voor veel basisscholen is het voldoende om de aansluiting op het stroomnet aan te passen, om zo de congestie tegen te gaan. “Het komt voor dat een basisschool een grootverbruikaansluiting heeft, die vrij eenvoudig aangepast kan worden naar een kleinverbruikaansluiting, zodat de netbeheerder je toch wel wil toelaten. De kosten hiervan zijn niet heel hoog. Die nemen we dan mee in de businesscase. Onze rol is dan ook grotendeels het zoeken naar oplossingen.”

Om een eventuele verdere financiële drempel te verlagen kunnen scholen gebruikmaken van de ‘scholen energiebespaarlening’ van het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kan er tegen een laag rentepercentage en zonder aansluitkosten geld geleend worden voor een verduurzamingsproject. Dat houdt niet op na zonnepanelen, maar omvat bijvoorbeeld ook isolatie en ledverlichting.

Informeren
Woningcorporaties kampen voornamelijk met een drempel op het gebied van draagvlak. Gelukkig weet Wocozon inmiddels goed hoe ze de transitie aan de man kunnen brengen.  “Het begint met een aankondiging. ‘Goed nieuws! We gaan je stroomverbruik minder duur maken.’ In de brief staat ook dat Wocozon hen binnenkort benadert, omdat het huis door de corporatie is aangemerkt en volgens onze gegevens bovendien geschikt is.

Er zit een FAQ bij en een uitnodiging om een webinar bij te wonen. Maar, als maatregelen dat toelaten, organiseren we veel liever een fysieke bijeenkomst in de buurt. Daarna volgt het specifieke aanbod.” Op de brief staat ook een telefoonnummer. Huurders kunnen Wocozon direct bellen als ze vragen hebben, voegt Van der Klauw toe.

De bewoners hoeven de investering van de huurwoning in geen geval zelf te doen. Voor het bekostigen van een project kan de corporatie kiezen: “Indien ze over voldoende middelen beschikken kunnen ze zelf investeren, maar er kan ook gekozen worden voor een 100 procent externe financiering door Wocozon. Zo is het budget nooit een belemmering om toch tempo te kunnen maken.”

Potentie
Hoeveel potentie ligt er nog? “Er zijn in Nederland circa 2,4 miljoen sociale huurwoningen. Hier van is ongeveer 50 procent vrijwel meteen geschikt voor zonnepanelen. 250.000 van die woningen zijn al van panelen voorzien, dus nog 1 miljoen te gaan.” Als we in 2030 de eerste klimaatdoelstelling gehaald willen hebben, is dit het zogenoemde laaghangend fruit, meent Van der Klauw.