Van der Valk breidt zich uit in Europa om risico’s van jojobeleid te vermijden

05.06.2023 Anne Agterbos

Van der Valk breidt zich uit in Europa om risico’s van jojobeleid te vermijden
© Van Der Valk Solar Systems

Familiebedrijf Van der Valk Solar Systems is een productiebedrijf dat sinds 2009 solar montagesystemen ontwikkelt. Van der Valk groeit hard, en is inmiddels op een groot deel van de Europese markt actief. Solar365 sprak directeur Denis de Vette over grondstoffen en Europese uitrol.

De ambities voor Europese uitrol lijken grenzeloos voor het familiebedrijf. De Vette: “We hebben vestegingen in Engeland, Zweden en Spanje, vanuit daar kunnen we een groot deel van de Europese markt bedienen. Daarnaast zijn we onder andere actief in Duitsland, Polen, en Bulgarije, dus we leveren aan bijna heel Europa materialen.”

Maar naast de economische en duurzame ambities staat plezier in werk voorop, managing directeur Denis de Vette maakt daarom van zijn werk zijn hobby: “Je bent een groot deel van je leven ben je aan het werk, laat het dan maar leuk en gezellig zijn.”

Europa
Van der Valk is begonnen in Nederland, maar breidt zich steeds verder uit in Europa. “Er is Internationaal veel vraag naar onderconstructies, maar landen hebben nog wel eens de neiging om jojobeleid op het gebied van zonne-energie te voeren wat invloed heeft op de vraag naar zonnepanelen en onderconstructies. Om risico’s te spreiden wedt Van der Valk niet op één paard maar creëren ze afzetmarkt in verschillende Europese landen. Ook de inkoop van grondstoffen doen we in verschillende landen”, aldus de Vette.  

De Vette ligt toe: “Door bepaalde ontwikkelingen kan het zijn dat de levering in een bepaald land stagneert, in Nederland zie je bijvoorbeeld dat de vraag naar onderconstructies voor commerciële projecten minder hard groeit door netcongestie, maar in andere landen zien we juist weer extra groei waardoor er per saldo alsnog groei inzit.”

Van der Valk werkt zoveel mogelijk samen met Europese partijen, en sluit Aziatische partijen bewust uit. De Vette geeft aan dat deze keuze vanuit een economisch en milieu oogpunt wordt gemaakt. “Van der Valk wil de lijntjes kort houden, om betrouwbaarheid in de leveringen te garanderen. Doordat leveranciers relatief dichtbij zijn, zijn de levertijden korter, en daarmee duurzamer dan wanneer een product uit Azië moet komen.”

“Het doel dit jaar is om naast Nederland, Zweden, Engeland en Spanje ook een vestiging in Duitsland te openen. We zijn een innovatief bedrijf, we willen voor iedere dak-situatie een oplossing hebben. Daarnaast proberen we ons ook te onderscheiden in kwaliteit.” De systemen van Van der Valk gaan naar verwachting dertig jaar mee. Ondanks dat ze pas sinds 2009 in de sector zitten, dit kunnen ze dit stellen door hun ervaring in de glastuinbouw, waar ze vergelijkbare systemen aanbieden sinds 1963.

Grenzen aan groei
Maar er zitten uiteraard ook grenzen aan groei. De Vette vertelt over de uitdagingen die Van der Valk tegenkomt: “Op een gegeven moment werden grondstoffen schaars waardoor de prijs toenam. Dan ontstaat er een groot vraagstuk hoe je daar als bedrijf mee omgaat.”

“Daarnaast is de productiecapaciteit gelimiteerd omdat de machines die we gebruiken uniek zijn. Wanneer we de markt zien groeien en onze productiecapaciteit willen opschalen zijn er maanden nodig om de juiste machines en mankracht te regelen.” Er is inmiddels een nieuwe productiefaciliteit met nieuwe machines in bedrijf genomen. Hier werkt Van der Valk steeds meer samen met sociale werkplaatsen en andere externe partijen die samen zorgen voor extra capaciteit.

Om de groei behapbaar te houden breidt Van der Valk zich omenteel uit binnen hun bestaande klantenkring, in plaats van bij nieuw klanten. “We zijn selectiever geworden aan wie we materialen leveren. Partners vragen veel materialen, omdat zij ook groeien. We hebben nu sinds lange tijd een klantenstop zodat alles wat we maken naar onze vaste partners toe kan gaan. Dat blijven we net zolang doen totdat het vraag- en aanbodstuk weer goed op elkaar aansluit.”

Grondstoffen
Een andere uitdaging voor het bedrijf is het grondstofgebruik, Van der Valk werkt vooral met staal, RVS en aluminium. “We hebben de grondstofprijzen flink zien stijgen afgelopen paar jaar”, meldt De Vette. “We proberen daarin momentum te pakken door in te kopen op gunstige momenten, zonder het risico te lopen dat we zonder spullen zitten.”

In de komende jaren wordt de vraag naar grondstoffen zoals aluminium nog groter. “Tegenwoordig spelen speculanten een grotere rol op de grondstofmarkt, dit maakt de prijs minder voorspelbaar, waar je als producent last van hebt. Daarnaast gaan partijen grondstoffen hamsteren, wat allemaal invloed heeft op de marktprijs. De crux is tijdig kunnen reageren op verandering.”

Bij de productie van aluminium wordt veel energie gebruikt, de stijging van de energieprijzen maakt het product ook duurder. Van der Valk werkt echter met lange termijn contracten voor de inkoop van aluminium en staal. Naast grondstofkosten spelen stijgende productiekosten ook een grote rol voor de prijs, maar in mindere mate dan de stijgende grondstofprijzen.

Duurzaamheid
De Vette is nog huiverig over het gebruik van meer duurzame alternatieven voor staal en aluminium. “Je moet een keuze maken waarin kwaliteit en veiligheid een belangrijke rol spelen. Van der Valk ziet weinig potentie in materialen zoals kunststof omdat kunststof zich bijvoorbeeld heel anders kan gedragen onder invloed van uv-licht.”

Van der Valk probeert echter wel producten te ontwikkelen die passen in een circulaire economie. “Er wordt veel minder materiaal gebruikt voor de onderconstructies sinds het begin van Van der Valk in 2009. Daarnaast zoekt Van der Valk een nieuw toepassing voor oude constructies door de constructies makkelijk demonteerbaar te maken. Op die manier kunnen de onderconstructies worden gebruikt voor een nieuwe type paneel.”

Ook kijkt Van der Valk naar de potentie van groenstaal. "Momenteel wordt dat nog beperkt gebruikt, maar het is wel in ontwikkeling. Door middel van certificering  kunnen producenten worden gestimuleerd om het productieproces van staal te verduurzamen.”