Van slechts zonnestroom opwekken naar slim omgaan met duurzame energie
10.09.2024 Wijnand van Hooff Algemeen directeur van Holland Solar
Het zijn indrukwekkende getallen: ruim 3 miljoen woningen hebben zonnepanelen op het dak liggen en in Nederland wordt inmiddels een zesde van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Een paar jaar geleden leek deze mijlpaal nog ver weg, maar een explosieve groei van onze sector heeft ons nog sneller dan verwacht naar dit punt gebracht. Waar de afgelopen jaren het ene record na het andere verbroken werd, is de groei het afgelopen jaar echter flink gestagneerd. En deze ontwikkeling doet de sector pijn, heel veel pijn. Om te kunnen doorgroeien zal de sector een nieuwe fase in moeten, een uitdagende, maar wat mij betreft ook een heel interessante fase.
Toen het geïnstalleerd zonnestroomvermogen in Nederland nog bescheiden was ging het vooral om zo snel mogelijk zoveel mogelijk nieuwe zonnepanelen aan het systeem toe te voegen. Nu er op een mooie zonnige dag echt serieuze hoeveelheden zonnestroom in het net worden geïnjecteerd, is het van belang om na te denken hoe we al deze zonnestroom zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken in ons systeem. Door de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet wordt pijnlijk duidelijk dat wij als sector alleen kunnen doorgroeien als we minder afhankelijk worden van de netcapaciteit.
Het naderende einde van de salderingsregeling, de invoering van terugleverheffingen voor eigenaren van zonnepanelen, het toenemend aantal uren met negatieve stroomprijzen, en de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet in Nederland dwingen ons als sector om meer aan te bieden dan alleen maar een zonnestroomsysteem.
We zullen klanten moeten gaan helpen om hun eigen zonnestroom ook zoveel mogelijk zelf te gaan gebruiken door bijvoorbeeld het energieverbruik aan te passen aan het opwekprofiel van de zonnepanelen, door de zonnestroom tijdelijk op te slaan in een batterij zodat deze ‘s avonds als de zon onder is stroom kan leveren, door de zonnestroom om te zetten in warm water dat in een boilervat bewaard kan worden, of door de zonnestroom om te zetten in een andere energiedrager, bijvoorbeeld waterstof.
Het aanbieden van alleen maar zonnepanelen met een omvormer zal dus niet meer voldoende zijn. Opwek, opslag, en conversie van zonnestroom zullen op korte termijn nauw met elkaar verbonden worden door een lokaal energiemanagementsysteem. Daar licht wat mij betreft de toekomst van onze sector en het is zaak om daar zo snel mogelijk naartoe te bewegen.
Partijen die niet in deze flow meegaan zullen niet overleven. Bedrijven die in staat zijn om zich snel aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid hebben de meeste kans op een mooie toekomst. En dat onze sector nog steeds een prachtige toekomst heeft, daar twijfel ik niet aan. Samen gaan we dat fixen!