VDH Solar zet in op opslag: 'Dat is wat de klant vraagt, maar ook wat de energietransitie vraagt'

25.01.2023 Brendan Hadden

VDH Solar zet in op opslag:

“Als je kijkt naar wet- en regelgeving in dit land gebeurt er zoveel”, vertelt Jurgen Hoogeveen, CEO van VDH Solar. De afbouw van de salderingsregeling en het btw-nultarief zijn voorbeelden van het snel veranderende landschap voor PV. VDH Solar ziet kansen, bijvoorbeeld in de markt voor opslag: “België en Duitsland lopen qua batterijen ver voor. Dat heeft onder andere te maken met de stimulering daarvan; dat gaat in Nederland de komende jaren ook gebeuren.”

“Er gebeurt veel in PV-land”, vertelt Hoogeveen. VDH Solar, een groothandel op het gebied van zonne-energieproducten, wil snel op die veranderingen kunnen reageren. “Dat is denk ik het succes van dit bedrijf”, legt Hoogeveen uit. “Een hoge mate van ondernemerschap, waardoor we snel kunnen schakelen op de marktontwikkeling.”

Solar365 sprak met de directie van VDH Solar over de trends waar zij op anticiperen en hoe ze daar mee om willen gaan. Hoogeveen is als CEO een recente aanvulling op die directie, die voorheen bestond uit oprichter en CEO Lucien van der Heide. “Lucien was vanwege de enorme groei van het bedrijf op zoek naar een sparringpartner en iemand om het management mee te delen”, vertelt Hoogeveen, die in juni afgelopen jaar begon. “Ik zie het als een hele mooie kans om onderdeel te zijn van zo’n dynamische markt en natuurlijk de energietransitie als geheel.”

Focus op opslag en opslagmanagement
VDH Solar heeft vertrouwen dat de markt voor zonnepanelen in de nabije toekomst gaat blijven groeien. Tegelijkertijd noemt Hoogeveen wel dat ook andere onderdelen van de markt in belang gaan toenemen:

“We zien dat de markt in PV’s ooit een keer gaat stabiliseren, ergens in 2026 of 2027. En dan zien we een aantal zaken die de markt ook weer gaan verder stuwen, waaronder accu’s en de software voor accu’s.”

Door de potentiële afbouw van de salderingsregeling zou de rol van opslag een stuk belangrijker kunnen worden. Momenteel hebben particulieren er op elk moment evenveel baat bij om stroom terug te leveren aan het net, maar zonder de salderingsregeling zou het voordeliger worden om die stroom tijdelijk op te slaan en op een later (duurder) moment te gebruiken. Hoogeveen: “Daarom willen wij nu en in de toekomst langzaamaan meer focus gaan leggen op de verkoop van batterijen.”

De andere kant van die verschuiving is software voor het slim integreren van opslag. VDH Solar heeft om deze reden met hun partners een softwareprogramma ontwikkeld, dat ze op Solar Solutions International gaan presenteren.

“Die software kan de stroomprijs van morgen bepalen, waardoor de accu kan gaan bepalen wanneer die inkoopt en wanneer die verkoopt”, licht van der Heide toe. “Wat je nu bijvoorbeeld al ziet met een flexibel tarief is dat je op bepaalde momenten betaald krijgt om stroom af te nemen, en later veertig cent bespaart om je stroom te gebruiken. Daar zit het verdienmodel van een batterij in.”

Daarnaast moet de software het mogelijk maken het gehele stroomverbruik van het huishouden slim te regelen. Wel vindt VDH Solar het belangrijk dit stapsgewijs uit te rollen, om te voorkomen dat het te groot wordt voor de installateur.

Het btw-nultarief
Ook het btw-nultarief voor zonnepanelen vraagt om een creatieve oplossing. De regeling moet particulieren stimuleren om in PV te installeren door ze helemaal vrij te stellen van btw (voorheen konden ze die terugvragen bij de Belastingdienst). Maar het betalen van de btw komt nu bij de installateurs te liggen, voor wie het nogal wat liquiditeitsproblemen kan opleveren.

VDH Solar is om die reden een samenwerking met Stichting Garantiefonds Zonne-energie aangegaan, om aanbetalingen door klanten te garanderen. Hoogeveen:

“Als installateur vraag je een aanbetaling van x procent, en Stichting Garantiefonds Zonne-energie die garandeert dat als de installateur om een of andere reden de opdracht niet kan afmaken de particulier die aanbetaling terugkrijgt. Dus dat is een extra stukje zekerheid naar de klant toe, waarbij wij ook die installateur helpen met betrekking tot de btw-kwestie.”

Hoewel er financieel in feite niks verandert voor de particulier, heeft van der Heide het idee dat de maatregel wel iets teweeg brengt: “Het leeft wel. Ik merk in mijn vriendenkring dat ze allemaal zeggen: ‘Zo, het wordt nu interessant want de btw gaat eraf’. Wat dat betreft is het zeker een doeltreffende maatregel.”

“Het is alleen wel jammer dat de installateur nog steeds moet betalen: haal het dan daar ook weg”, voegt van der Heide nog toe. Om installateurs tegemoet te komen en in staat te stellen bestellingen te blijven plaatsen heeft VDH Solar daarom tijdelijk hun krediet verruimd.

Marktpositie op lange termijn
Van der Heide en Hoogeveen beschrijven wat alle uitbreidingen betekenen voor VDH Solar. “Hoe sterker onze marktpositie is, hoe beter wij onze klanten kunnen bedienen”, vertelt Hoogeveen. “We hebben een hele duidelijke strategie over waar we naartoe willen als bedrijf. Een onderdeel daarvan is autonoom groeien, maar ook groeien middels overnames.”

Van der Heide licht toe: “Wij zien dat de markt gaat consolideren, dus we zijn op zoek naar de juiste partners om samen te voegen of over te nemen. Dat is wel echt de 'key' voor dit jaar.”

Andere plannen waarmee VDH Solar hun positie in de markt op lange termijn wil waarborgen, zijn bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan de Duitse en Belgische markt en zich voorbereiden op de vervangingsmarkt voor omvormers en panelen die niet meer meegaan.

Op korte termijn hopen ze op Solar Solutions International naast hun softwareprogramma ook de nieuwste producten van AEG te presenteren. “Die komen uit met een paar hele high-efficiency panelen die wel uniek zijn op de markt”, vertelt van der Heide. “En een range allemaal nieuwe omvormers in combinatie met batterij. Ik kan er nog niet te veel over vertellen omdat het nog nieuw is, maar het wordt wel revolutionair.”

Het eerste warenhuis van VDH Solar
Het deel wat VDH Solar afgelopen jaar heeft bijgebouwd