Veilige behandeling van lithium batterijen

06.01.2022 Bart van den Bosch

Veilige behandeling van lithium batterijen

Lithium batterijen worden de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Daar zijn veel redenen voor, onder meer het feit dat ze licht van gewicht zijn in vergelijking met andere energieopslagoplossingen en dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeladen om een apparaat een lange levensduur te geven.

Lithium batterijen worden nu gebruikt in een hele reeks toepassingen zoals mobiele telefoons, computers maar ook in elektrische auto's, e-bikes en e-scooters. Steeds vaker worden ze ook toegepast in energieopslagsystemen thuis en in commerciële en industriële toepassingen, al dan niet in combinatie met PV.

Lithium batterijen kunnen echter uiterst gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik, vervoer en, of opslag. Er is een groot risico bij de opslag van grotere hoeveelheden afzonderlijke Lithium batterijen of in een omgeving waar de technologie tot het uiterste gedreven wordt. Met als gevolg elektrische storingen, en mogelijk explosies en brand. Hierbij dient opgemerkt te worden dat Li-On een verzamelnaam en is er vele verschillende soorten Lithium batterijen zijn met elk hun eigen eigenschappen en veiligheid risico’s, dit kan dus per type verschillen.

Voorschriften voor de veilige opslag van lithium-ion batterijen
De reden dat nog niet alle regelgeving klaar is, is omdat de batterijen die nu gebruikt worden in betrekkelijk nieuwe toepassingen. Deze zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de toepassing. Daartoe behoren residentiele accusystemen, grootschaligere energieopslagsystemen maar ook EV, fietsen en vele andere elektrische goederen.

Er zijn een aantal circulaires en aanbevelingen maar er is nog geen alles omvattende norm en of richtlijn die alle mogelijk varianten omvat en onderscheid maakt voor de verschillende batterijtechnologieën . 

Met name de omgeving waarin de systemen worden gebruikt zijn bepalend voor de veiligheidrisico’s en de levensduur van de batterijen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen cellen en samengestelde cellen tot een batterij. De betere batterijsysteemoplossingen hebben ook ingebouwde veiligheidssystemen voor het bewaken van de interne processen en zullen ingrijpen bij afwijkingen. Hierdoor is het risico bij deze batterijen erg laag.

Er zijn een aantal verschillende zaken te onderscheiden hierbij:

  • Transport van lithium batterijen waarbij meestal aan de ADR voldaan moet worden;
  • Veilige opslag van de batterijen; hiervoor is de norm PGS37 in de maak maar nog niet beschikbaar;
  • Het in werking hebben van een batterijopslagsysteem ook wel EOS genoemd. Hiervoor is voor grotere systemen de norm van toepassing die in het verlengde ligt van de NEN3140.


Uiteraard worden batterijen in één adem genoemd maar we zullen de verschillende types meer moeten specificeren; de ene batterij is de andere niet. Het gebruik van batterijen in energieopslagsystemen gebeurt al jaren, zoals bijvoorbeeld in een UPS-systeem. Hier worden de batterijen voortdurend opgeladen en ontladen als onderdeel van een energievoorzieningssysteem.

Deze systemen zijn juist geïnstalleerd in specifieke geconditioneerde ruimten. Hierbij is het risico uiteraard veel lager dan een elektrische scooter of auto die als gevolg van een incident in brand raakt. Waarbij dan afhankelijk van de toegepaste batterijtechniek deze niet meer te blussen is. Hierbij wordt de volledige EV in water ondergedompeld om te koelen maar de brandende batterijen zullen daardoor niet uitdoven. Bij andere soorten lithium batterijen is dit wel te blussen.

In het algemeen en in aanvulling op de bovengenoemde richtlijnen zijn er verschillende algemene veiligheidsregels die moeten worden opgevolgd bij het omgaan met lithium-ion accu's, waaronder hieronder de belangrijkste:

  • Het proberen te voorkomen van fysieke schade – stoten zoals laten vallen, slaan, of geslagen worden van de batterijen;
  • Het beschermen van de batterijen tegen blootstelling aan hoge of lage temperaturen;
  • Het voorkomen van overladen en daarmee het risico van kortsluiting;
  • Het gebruik van lithium batterijen stopzetten als ze op een of andere manier beschadigd zijn.


Het is in ieder geval altijd aan te raden om contact op te nemen met een expert als je lithium batterijen wilt installeren. Met de nog steeds groeiende vraag naar energieopslagsystemen zal er meer aandacht komen voor deze veiligheidsvoorschriften en blijft het goed om met alle betrokkenen in gesprek te blijven. We helpen u graag verder met uw energie opslag systeem.