Versnellen? Of..

08.04.2021 Bart van den Bosch

Versnellen? Of..

We zien steeds vaker dat we de energie transitie moeten versnellen. Als je er langer over nadenkt dan is het zo voor de hand liggende antwoord misschien wel anders dan je zou vermoeden. Wellicht is het belangrijker om eerst eens goed voor ogen te hebben waar we heen willen. Daarna is het van belang om te kijken hoe gaan we dat dan verwezenlijken. Welke technieken zijn nodig en zijn die er al? Hoe is een en ander in te passen in ons energie netwerk?

Soms lijkt het erop of dat we met de fiets in de hand lopen en we langzaam maar zeker naast de fiets zijn rennen omdat we geen tijd hebben om op te stappen en echt te gaan fietsen. Zou het niet beter, effectiever en sneller gaan als we eerst meer inzicht hebben, dan een plan en dán uitvoeren? Uiteraard zonder dat we nu alles stop zetten.

Balans tussen opwek en gebruik

De grootte vraag is: wat hebben we aan energie nodig en wanneer? Dat wordt steeds belangrijker. Zijn opwek en gebruik wel in balans? Dat is 1. En is er dan op het moment dat je het nodig hebt energie ook beschikbaar? We zien dat we naast opwek van energie ook steeds meer vraag krijgen naar monitoring van PV-systemen. Het liefst onafhankelijk van het internet van de bewoner (want dat geeft vaak vragen en werkt regelmatig niet met alle bijkomende werkzaamheden en kosten). Dit geldt zeker voor bedrijven die veel systemen hebben draaien met verschillende merken omvormers. Het liefst zou je dat ook onafhankelijk zien.

Bijsturen op afstand

Voorts zien wij bij de nieuwbouw al de vraag ontstaan naar monitoring van de zogenaamde 'Nom'-woningen en monitoring volgens de nieuwe BENG-normen. Er wordt van alles gevraagd, maar de vraag is: wat levert het op? Als het goed is krijgen we beter inzicht. doen de systemen wat ze moeten doen en hebben we tevens mogelijkheden om nieuwe systemen op afstand bij te sturen, c.q. regelen als dat nodig is. Dat is natuurlijk goed, nieuws want dan hoeft de monteur niet ter plaatse te gaan wat tijd en natuurlijk de bijkomende kosten bespaart.

Patroon in verbruik

Als we dan eenmaal inzicht hebben en het wordt in de toekomst belangrijker om gebruik en opwek beter op elkaar af te stemmen, dan kunnen we een en ander gaan sturen: bijvoorbeeld de warmtepomp, of het laden van een elektrische auto. De stap die erna komt is energieopslag. Dat is alleen maar goed te doen als we het opwek- en verbruikpatroon goed kennen.

Hoe eerder we beginnen met het monitoren van opwek en verbruik, hoe beter we straks een en ander op elkaar kunnen afstemmen. Het is belangrijk dat we er nu mee beginnen, zodat wanneer het salderen wordt afgebouwd, we er klaar voor zijn en we geen Belgische toestanden krijgen. Zoals van het ene op het andere moment massaal energieopslag willen plaatsen, zonder dat de betrokken partijen kennis en ervaring hebben.  Als veranderingen van regels langer van te voren bekend waren geweest, dan had de markt zich beter kunnen voorbereiden.

Flexibele monitoring

We zien dus een duidelijk behoefte in de markt aan professionele en betaalbare oplossingen om energiestromen, afkomstig van zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, batterijen en dergelijke in woningen en gebouwen, in kaart te brengen. Dit stelt installateurs en gebouwenbeheerders in staat om gemaakte energieprestaties makkelijk en inzichtelijk op te volgen.

Waarom kiezen voor onafhankelijke én flexibele energiemonitoring? Wilt u eerder aan de slag met monitoring, neem dan contact met ons op. Zodat u al eerder kunt versnellen.