Vijftig jaar huwelijk

01.07.2021 Giel Janssen

Vijftig jaar huwelijk

Een tijd geleden was ik in het atelier van een tante die daar een beeld aan het maken was met het thema 'het verschil tussen zijn en schijn'. Dit thema had betrekking op een stel dat vijftig jaar getrouwd was en dit jubileum wilde vereeuwigen in de vorm van een beeld. Dit thema kan ook goed worden gebruikt om de relatie of het 'huwelijk' tussen consument en politiek met de solarsector en in bredere zin met een leefbare aarde te schetsen.

Interessant is dat de eerste ontmoeting tussen de consument en de solarsector best lang geleden plaatsvond. Iets minder dan honderd jaar nadat Alexandre Becquerel in 1839 in zijn lab het operationele principe van een zonnepaneel ontdekte, werd namelijk door Bell Labs de eerste silicone paneel ingezet om apparatuur te voorzien van stroom. Inmiddels zijn zonnepanelen niet weg te denken uit het palet aan duurzame energiebronnen, en gaan de ontwikkelingen in de solar sector best wel snel.

Vooruitblik
Afgelopen decennia zijn vooral vanwege schaalvoordelen de prijzen van zonne-energie enorm afgenomen. Voor de komende decennia zal er verdere optimalisatie en innovatie in alle facetten van PV-systemen moeten plaatsvinden, inclusief de efficiëntie van de panelen. Ook zal er een verdere diversificatie van zonne-energie plaatsvinden en dan voornamelijk op het gebied van agrivoltaische toepassingen, zonne-energie op water en zonne-energie verwerkt in gebouwen.

Met deze groeiende markten en de toenemende vraag naar duurzame energie zal ook de R&D naar innovatieve materialen en toepassingen toenemen. Dit om een hogere efficiëntie een lagere LcoE te behalen. Drie van die materialen die veel worden onderzocht zijn crystalline SI (c-Si) , thin films en de zogenaamde tweede generatie perovskiet zonnecellen. De laatste kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd met een c-Si cell waardoor er een hybride zonnecel ontstaat.

Leefbare aarde
Binnen de c-Si wordt er veel onderzoek gedaan naar de zogenaamde multi-junctions panelen. Hierbij worden meerdere lagen zonnecellen op elkaar gestapeld om zo meer zonlicht om te kunnen zetten in elektriciteit. Eén ander c-Si ontwikkelingen is de bifacial technologie, waarbij licht van twee kanten op het paneel kan komen met ook weer een hogere efficiëntie als gevolg. 

Nu kort is geschreven waar de solar sector mee bezig is en zich naar toe gaat bewegen de komende tijd, plaats ik ook graag nog een kanttekening. Dit omdat ik denk dat we vooral moeten kijken naar wat er nu al kan, en we niet te veel blind moeten staren op wat voor technieken er mogelijk komen gaan. Wat mooi zou zijn is dat de consument en de politiek in het huwelijk met een leefbare aarde vooral nu actie onderneemt, en niet de schijn hoog houdt met mooie plannen die vervolgens niet snel genoeg waar gemaakt worden.