Vijftigplussers maken inhaalslag met zonnepanelen

08.07.2020 Norbert Cuiper

Vijftigplussers maken inhaalslag met zonnepanelen


Welke huishoudens plaatsen het vaakst zonnepanelen? Intellectuele cultuurliefhebbers en eigenzinnige computerfanaten zijn koplopers, maar actieve vijftigplussers zijn de grootste stijgers.

Dat blijkt uit een onderzoek van Readar, dat zonnepanelen in Nederland in kaart brengt op basis van luchtfoto’s. Inmiddels is dit gebeurd voor de eerste 500.000 installaties. Readar heeft deze data gekoppeld aan de profielen van de huishoudens, afkomstig van GeoMarktprofiel. Dit geeft een schat aan informatie over welke huishoudens nu al zonnepanelen hebben, maar ook waar de groei in 2020 naar verwachting vandaan zal komen.

Glashelder inzicht

Matthijs van Til, ceo van Readar: “Wie praat er over zonnepanelen en wie heeft ze daadwerkelijk op z’n dak liggen? We hebben dit in samenwerking met marktonderzoeksbureau GeoMarktprofiel onderzocht. De profieldata van GeoMarktprofiel hebben we gecombineerd met onze data uit luchtfoto’s. Dit levert een glashelder inzicht op in welke huishoudens nu wel en geen zonnepanelen installeren.”

GeoTypen

Alle Nederlandse huishoudens zijn ingedeeld in veertien onderscheidende lifestyle typen. Tussen deze GeoTypen zijn grote verschillen te zien in het bezit van zonnepanelen. Op dit moment zijn de ‘intellectuele cultuurliefhebbers’ en ‘eigenzinnige computerfanaten’ de koplopers, maar de actieve vijfigplussers zijn de grootste stijgers. Zij halen de ‘betrokken senioren’ in, terwijl de ‘creatieve milieuliefhebbers’ de hekken sluiten bij de top 5 van de GeoTypen met de meeste zonnepanelen.

Wie hebben zonnepanelen?

Eigenaren van zonnepanelen zijn relatief vaak zzp-er, hebben een bovengemiddeld inkomen en hebben geen verhuisplannen. Ze zijn milieubewust, al is er zeker ook een financiële drijfveer, en vormen gezinnen met oudere kinderen of zijn oudere paren. Dat zijn enkele conclusies uit de analyse van de data. Readar heeft de meest opvallende conclusies gedeeld in een infographic, die is te vinden op de LinkedIn-pagina van het bedrijf.

Koopwoningen

Tussen koopwoningen in huurwoningen bestaan grote verschillen in welke woningen zonnepanelen hebben. Bij koopwoningen is de vrijstaande woning koploper: 11 procent heeft zonnepanelen op het dak. Daarna volgt de twee-onder-een-kap woning met 10 procent. Van de hoekwoningen heeft 8 procent zonnepanelen, terwijl rijtjeswoningen volgen met 7 procent. Toch zijn rij- en hoekwoningen bezig met een opmars: een relatief groot deel van de panelen is gelegd in 2018 en 2019. Van Til: “In werkelijkheid liggen deze percentages hoger, omdat nog niet alle zonnepanelen in kaart zijn gebracht.”

Huurwoningen

Bij huurwoningen, particuliere huur uitgezonderd, laten qua woningtype het tegenovergestelde verband zien ten opzichte van koopwoningen. Hier liggen op rij- en hoekwoningen meer panelen. Appartementen hebben met 3 procent de minste panelen, al is dat logisch omdat appartementen vaak in een gebouw zitten met een relatief kleiner dakoppervlak. Van de vrijstaande huurwoningen hebben 5 procent zonnepanelen. Bij de twee-onder-een-kap huurwoningen is dit 6 procent.

UPDATE: Laagscorende GeoTypen

Annemarie van Benthem, manager Analytics & Development bij GeoMarktprofiel, bekeek de GeoTypen die laag scoren qua zonnepanelen. “Van de huishoudens die voor een groot deel woonachtig zijn in een koopwoning met eigen dak scoort de Gezinsgerichte Voordeelzoeker het laagste met 6,5% panelen. In de top 5 is dit 10 tot 12%.” Van Benthem geeft aan dat de analyse enkel is gemaakt over de doelgroep die zelf beslist over zijn dak; voor de analyse zijn huurwoningen en koopwoningen met een gedeeld dak zoals appartementen uitgesloten. Daarom zijn enkele GeoTypen zoals de Traditionele Dorpelingen en Online Netwerkers, buiten beschouwing gelaten.

Bekijk de infographic (pdf).

Lees het eerdere interview met ceo Matthijs van Til van Readar voor de vakbeurs Solar Solutions International.

Foto: Vrijstaande koopwoning is koploper: 11 procent heeft zonnepanelen op het dak (Readar)