Viridian Solar wint Best Innovation Award met de Arc box

15.04.2022 Simone Tresoor

Viridian Solar wint Best Innovation Award met de Arc box

De spanning was te snijden tijdens de uitreiking van de Solar Solutions Innovation Award 2022. Het ging tussen brandveiligheid (Viridian Solar en Conduct) en montage (Sunbeam). Dit jaar ging de eerste prijs naar een product dat ervoor moet zorgen voor brandveiligheid bij PV: de Arc box van Viridian Solar.

Met de mooie slogan: ‘Laat een fout geen drama worden’, werd de Arc box van Viridian Solar deze week gelanceerd en ook direct winnaar van de Solar Innovation Award die tijdens Solar Solutions International werd uitgereikt.

Vijf seconden extra werk om de risico's van verkeerd gemonteerde DC-connectoren te verminderen
Dit innovatieve apparaat verbetert de veiligheid van het PV-systeem door de DC-connector volledig te omsluiten in een onbrandbare behuizing voor hoge temperaturen. KIWA testte het product dat voorkomt dat vlambogen in een DC-connector zich verspreidden en in een ernstige brand veranderen. Je klikt het gepatenteerde apparaat eenvoudig om een ​​DC-connector en steekt het in een montagebeugel, vijf seconden extra werk om de risico's van verkeerd gemonteerde DC-connectoren aanzienlijk te verminderen.

De jury van de Best Innovation Award bestond dit jaar uit Robin Quax (TKI Urban Energy), Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht) en Edwin van Gastel (Solar Magazine). Juryvoorzitter Quax: ‘De 3 bedrijven die met hun innovatie in de top 3 van de Best Innovation Award staan, hebben stuk voor stuk een oplossing ontwikkeld die de Nederlandse zonnepaneelinstallateurs vooruit helpen op het gebied van installatiekwaliteit.’

Juryrapport
In het juryrapport is het volgende te lezen over de ArcBox: ‘Het is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen in de zonne-energiesector: het brandgevaar van zonnepanelen. Als er een toepassing is die vaak in verband wordt gebracht met brandrisico’s zijn het gebouwgeïntegreerde zonnepanelen. Solar Solutions heeft deze dagen een heuse primeur én oplossing: de ArcBox van bipv-fabrikant Viridian Solar. Deze box kan eenvoudig om connectoren heen geplaatst worden en verlaagt daarmee het brandrisico door smeltende connectoren en vlambogen naar 0.