Vlinder als inspiratie voor gekleurd paneel

18.01.2021 Joyce Beuken

Vlinder als inspiratie voor gekleurd paneel

Aan het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen ISE hebben onderzoekers een zonnepaneel ontwikkeld met een homogene kleur. Ze lieten zich inspireren door de morfovlinder.

Om panelen aantrekkelijker te maken hebben Duitse onderzoekers gekleurde modules ontwikkeld. Ze kunnen in elke kleur gemaakt worden, waardoor panelen volgens de onderzoekers vrijwel onzichtbaar kan worden.

Coating niet efficient

“Het plan voor de ontwikkeling was niet om de dekglazen van de modules te kleuren met kleurpigmenten, maar om het fysieke effect van de vlindervleugel te imiteren”, zegt Dr. Thomas Kroyer, hoofd van de Coating Technologies and Systems Group. Glas met een gekleurde coating verliest normaal veel efficiëntie, omdat het licht niet direct binnenkomt.

Vlinder als voorbeeld

De vleugel van de morfovlinder heeft als muze gediend voor het paneel. De kleur wordt niet gemaakt door pigmenten maar door een optisch effect. “De micrometerfijne oppervlaktestructuur van de vleugel van de vlinder reflecteert een specifiek smal golflengtegebied. Die teruggekaatst lichtgolven nemen wij als een specifieke kleur waar”, schrijft Innovation Origins.  

Met behulp van een vacuumproces is een vergelijkbaar oppervlak aangebracht op het dekglas van panelen. Volgens Kroyer kan er alsnog 93% ligt door de laag heen.