Voetbalclub Alexandria'66 trapt af met batterijsysteem

09.11.2021 Jan de Wit

Voetbalclub Alexandria
©KNVB Media (V.l.n.r. Frits Miltenburg (penningmeester Alexandria'66), Joren Tangelder (business developer Iwell), Rob de Vries (voorzitter Alexandria'66) en Arno Bonte (wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie Gemeente Rotterdam)


Een jaar lang gaat de Rotterdamse tweedeklasser Alexandria'66 zijn zonne-energie opslaan in een Power Cube, een batterijsysteem van Iwell, dat schrijft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Voor de partijen die deze pilot mogelijk hebben gemaakt – gemeente Rotterdam, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam SportSupport en De Groene Club – is het een volgende stap in de verduurzaming van de wijk Prins Alexander.

Het batterijsysteem is niet nieuw, maar nog relatief onbekend in de sportwereld, terwijl het daar zeer geschikt voor is, stelt Iwell. De piekmomenten in de vraag naar energie van sportclubs liggen immers in de avond, wanneer de verlichting rondom het veld, de kantine en de kleedkamers aangaat.

"De batterij slaat de overdag opgewekte stroom op, zodat die 's avonds gebruikt kan worden", legt Joren Tangelder, business developer van Iwell uit. "Bovendien wordt het elektriciteitsnetwerk een stuk stabieler, omdat het een deel van de gecreëerde onbalans afvangt."

Voorzitter Rob de Vries en penningmeester Frits Miltenburg toonden zich trots op hun nieuwste innovatieve verduurzamer. “We zijn als voetbalvereniging een voorbeeld voor onze wijk en onze leden, die hier immers allemaal wonen.”

De Groene Club
De betrokken partijen – Alexandria'66, gemeente Rotterdam, Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam SportSupport – hebben elkaar gevonden dankzij De Groene Club, een initiatief van de KNVB. De Groene Club helpt sportvereniging te verduurzamen met een vijfstappenplan.

Inmiddels hebben zich 1.300 verenigingen aangesloten en is er voor zo'n 11 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame oplossingen. "Op twee thema's zien we nog uitdagingen: de opslag van energie en het aardgasvrij maken van accommodaties. Wat betreft de opslag is het geweldig dat we nu gezamenlijk deze pilot bij Alexandria'66 zijn gestart. Zo kunnen we een jaar lang leren en ervaren wat het effect is van energieopslag bij sportaccommodaties", aldus projectleider Micha Rots.

Alexandria'66 als voorbeeldclub
Het idee komt van De Groene Club en de gemeente Rotterdam, die met elkaar in contact kwamen doordat de gemeente bezig was de wijk te verduurzamen en naar een manier zocht om de opwek in de gebouwde omgeving te maximaliseren. Waarna De Groene Club het energieopslagsysteem onder de aandacht bracht.

"Het is een heel inspirerend voorbeeld van hoe duurzaamheid zou kunnen werken. We gaan nu kijken of het te kopiëren valt voor andere verenigingen", aldus Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie in Rotterdam.

"Als maatschappij staan we voor een flinke opgave en moeten onze ambitie hoog leggen. Duurzaam is niet genoeg, we moeten naar klimaatneutraal. Innovatie is daarom belangrijk. Als je de juiste partners vindt, kun je aan de slag. Alexandria'66 kan zodoende een voorbeeldclub voor Rotterdam zijn en anderen inspireren."