Volgend jaar inhaalslag commerciële PV-sector verwacht

12.11.2020 Simone Tresoor

Volgend jaar inhaalslag commerciële PV-sector verwacht

Cijfers van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE) tonen aan dat ondernemers dit jaar voor het eerst minder nieuwe zonnepanelen op daken en in weilanden hebben gelegd. Tot voor kort groeide de zonnepanelenmarkt jaarlijks explosief met dubbele cijfers.

“Grote leveringstekorten eerder dit jaar zijn hier debet aan,” legde Rolf Heynen, directeur van DNE Research recentelijk uit aan BNR-Nieuwsradio. “Corona gooide roet in het eten omdat de zonnepanelenfabrieken in China wekenlang dichtgingen. Dat zorgde voor vertragingen in het leveren met als uiteindelijk resultaat een daling van plaatsingen in de commerciële sector van 5% ten opzichte van vorig jaar.”

Grote uitdaging netbeheerders

Ondanks de licht gekrompen groei blijft deze voor netbeheerders moeilijk bij te benen met de uitbreiding van hun stations en netten. De overheid heeft al toegezegd extra ruimte te geven voor de realisatie van deze projecten, zodat vraag en aanbod beter met elkaar in de pas gaan lopen. Dit lijkt echter niet hard genoeg te gaan, wat grote druk legt op de realisatie van de grotere projecten. Dit blijft het grootste discussiepunt tussen de netbeheerders, de zonne-energiesector en het ministerie.

Volgens Heynen is de vraag welke druk er momenteel aan de kant van de netbeheerders ligt, want hoewel de sector aan de commerciële kant dit jaar een kleine krimp lijkt te laten zien, blijft de sector wel groeien met 1,5 gigawatt. “De druk om de netten aan te sluiten blijft enorm zwaar wegen op de schouders van de netbeheerders. Het zou mooi zijn als ze een inhaalslag zouden kunnen maken, want de zonne-energiesector zit ze enorm op de hielen.”

Prognose 2021

“Alles wat dit jaar niet geïnstalleerd wordt moet volgend jaar worden geplaatst,” weet Heynen. “Met  name aan de commerciële kant zijn al subsidies toegekend, dus die projecten moeten gewoon  gerealiseerd worden. Volgend jaar gaan we waarschijnlijk veel meer plussen en dat legt alleen nog maar meer druk bij de netwerkbeheerders. De komende jaren zit er nog ruim 12 gigawatt aan projecten in de pijplijn en dat is veel meer dan er momenteel in heel Nederland  geïnstalleerd is. Werk aan de winkel dus!”

Verwachte groei werd kleine krimp

Tot nu toe groeide de commerciële en residentiële sector met dubbele cijfers en ook voor 2020 was  een groei van 35% verwacht aan de commerciële kant. “We maken nu een bizarre stap naar beneden mee,” aldus Rolf Heynen. “Aan het begin van het jaar gingen de Chinese fabrieken op slot en met een levertijd van China aan Nederland van zes à zeven weken raakten de leveringsproblemen deze sector uiteraard.”

“Ook is er een groot verschil tussen de commerciële en particuliere sector omdat die eerste, met panelen op daken en grondgebonden systemen, bijna altijd rechtstreeks bij de fabrikant inkoopt. De particulier heeft er altijd een groothandel tussen zitten en die hadden nog voorraad op de plank staan.”, vertelt Heynen.

DNE Research & Dutch Solar Quarterly

Dutch New Energy Research is het snelst groeiende onderzoeksbureau voor de groene sector. Zij leveren accurate cijfers en inzicht over de Nederlandse energietransitie en zeer betrouwbare harde data en onderbouwde opinies over verduurzaming. DNE Research publiceert jaarlijkse sectorrapporten over zonne-energie, warmtepompen, warmtenetten en slimme (led)verlichting, die worden gebruikt als ijkpunt door marktpartijen, politiek, beleidmakers en pers.

Voor gedetailleerdere informatie over het geïnstalleerd vermogen in de eerste helft van 2020 kan men terecht bij de Dutch Solar Quarterly. Een Dutch Solar Quarterly licentie biedt een diepgravende analyse van de Nederlandse zonne-energiemarkt en geeft een compleet inzicht in de economische, financiële, beleidsmatige en technologische ontwikkelingen.