Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

07.01.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

Momenteel kunnen zonnepanelen door hun ondoorzichtigheid alleen worden gebruikt op daken en in zonneweides. Wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn er echter in geslaagd een transparante versie te maken die in de toekomst heel goed bruikbaar is in de huiselijke omgeving, valt te lezen op scitechdaily.com.

Het is voor het eerst dat er een poging wordt gedaan een volledig heldere zonnecel te ontwikkelen. De innovatieve techniek concentreert zich op een specifiek deel van de zonnecel: de heterojunctie. Huidige zonnepanelen zijn ondoorzichtig door de halfgeleiderlagen, die het licht opvangen en omzetten in elektriciteit. De onderzoekers hebben deze lagen vervangen door titaniumdioxide en nikkeloxide. Beide materialen hebben een hoge optische transparantie en kunnen veel licht doorlaten.

Aan de efficiëntie moet nog worden gewerkt

“Het is een eerste belangrijke stap op weg naar een generatie zonnepanelen die kunnen worden geïntegreerd in ramen, gebouwen en zelfs in het scherm van je mobiele telefoon”, aldus zonne-expert dr. Stuart Irvine, directeur van het Center for Solar Energy Research van de Swansea Universiteit. De grootste uitdaging voor een bredere uitrol is nu nog de lage efficiëntie, want het rendement van het doorzichtige zonnepaneel is momenteel nog maar twee procent.

Het werk van de universiteit in Zuid-Korea is een aanvulling op ander onderzoek dat wereldwijd wordt gedaan om te zien hoe zonne-energie kan worden geïntegreerd in gebouwen.

Nog minstens 10 jaar

Wouter van Strien, CEO van Solar Visuals, benadrukt dat we niet te hard van stapel moeten lopen. Zijn bedrijf richt zich op esthetische panelen. Hij benoemt dat er nog heel wat processen bij komen kijken om het transparante paneel uit te kunnen rollen voor de markt. De efficientie vergt nog veel meer aandacht volgens hem.

zonnecellenzonnepanelendoorzichtigglasramenonderzoek wetenschap

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Advanced installatietraining

Logo Esdec
19 januari 2021
14:00-15:00
online

Esdec

Lees verder

Webinar: Surge protection for maximized safety

Logo Fronius International GmbH
19 januari 2021
04:00 - 05:00 pm CET
online

Fronius International GmbH

Lees verder

Webinar: SMA | Basis PV – alle technische aspecten van een zonnestroominstallatie

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
9:00 - 10:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Webinar: SMA | Installatie A-Z: Aansluiten en instellen van SMA-omvormers

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
11:00 - 11:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu