Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

07.01.2021 Simone Tresoor

Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

Momenteel kunnen zonnepanelen door hun ondoorzichtigheid alleen worden gebruikt op daken en in zonneweides. Wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn er echter in geslaagd een transparante versie te maken die in de toekomst heel goed bruikbaar is in de huiselijke omgeving, valt te lezen op scitechdaily.com.

Het is voor het eerst dat er een poging wordt gedaan een volledig heldere zonnecel te ontwikkelen. De innovatieve techniek concentreert zich op een specifiek deel van de zonnecel: de heterojunctie. Huidige zonnepanelen zijn ondoorzichtig door de halfgeleiderlagen, die het licht opvangen en omzetten in elektriciteit. De onderzoekers hebben deze lagen vervangen door titaniumdioxide en nikkeloxide. Beide materialen hebben een hoge optische transparantie en kunnen veel licht doorlaten.

Aan de efficiëntie moet nog worden gewerkt

“Het is een eerste belangrijke stap op weg naar een generatie zonnepanelen die kunnen worden geïntegreerd in ramen, gebouwen en zelfs in het scherm van je mobiele telefoon”, aldus zonne-expert dr. Stuart Irvine, directeur van het Center for Solar Energy Research van de Swansea Universiteit. De grootste uitdaging voor een bredere uitrol is nu nog de lage efficiëntie, want het rendement van het doorzichtige zonnepaneel is momenteel nog maar twee procent.

Het werk van de universiteit in Zuid-Korea is een aanvulling op ander onderzoek dat wereldwijd wordt gedaan om te zien hoe zonne-energie kan worden geïntegreerd in gebouwen.

Nog minstens 10 jaar

Wouter van Strien, CEO van Solar Visuals, benadrukt dat we niet te hard van stapel moeten lopen. Zijn bedrijf richt zich op esthetische panelen. Hij benoemt dat er nog heel wat processen bij komen kijken om het transparante paneel uit te kunnen rollen voor de markt. De efficientie vergt nog veel meer aandacht volgens hem.