Volop innovatieve oplossingen op Solar Solutions International

24.03.2023 Brendan Hadden

Volop innovatieve oplossingen op Solar Solutions International
©Solarix

De vakbeurs is altijd een plek waar innovatie trots wordt tentoongesteld. De Best Innovation Award op Solar Solutions International dit jaar was dan ook uitermate competitief. Want hoewel Sunbeam er met de eerste prijs vandoor ging, waren er genoeg andere innovatieve oplossingen te vinden. In dit artikel daarom aandacht voor de nummers twee en drie: Solarix en Solar Techniek Nederland.

Bezoekers op de beurs konden over de Innovation Boulevard lopen en de meest innovatieve producten van exposanten bewonderen. Hoofd van de jury Edwin van Gestel van Solar Magazine presenteerde op de exposantenborrel de winnaars van de Best Innovation Award, waarbij de eerste plek naar Sunbeam ging. Sunbeam won de prijs met de Supra, een montagesysteem voor grote panelen op platte daken.

Esthetische zonnepanelen voor gevels van Solarix
De tweede plaats ging naar Solarix, voor hun reeks esthetische zonnepanelen voor in gevels. Solarix ontwikkelde zonnepanelen in verschillende kleuren en met verschillende patronen, die kunnen worden verwerkt in de bouw op een manier die functie en aangezicht combineren.

Solarix hoopt met de panelen onbenut oppervlakte in de gebouwde omgeving te gaan inzetten voor de opwek van duurzame stroom. Daarnaast wil het bedrijf mooie materialen ontwikkelen waar architecten en ontwerpers mee kunnen werken, zodat het niet ten koste gaat van het aangezicht van de gebouwde omgeving.

Solar Techniek Nederland leidt veilige en bekwame installateurs op
De derde plek ging naar Solar Techniek Nederland voor hun versnelde cursus PV-erkenning. In deze zevendaagse cursus worden deelnemers opgeleid tot PV-installateur, waarmee Solar Techniek Nederland bijdraagt aan de veiligheid en bekwaamheid van installateurs van PV.

Volgens Solar Techniek Nederland is de cursus bij uitstek geschikt voor zij-instromers zonder ervaring in de elektrotechniek mits deze de basis cursus PV-elektrotechniek hebben gevolgd. De cursus was voorheen zes dagen, maar is uitgebreid na de toevoeging van extra leerdoelen.