VVD en D66: ‘Meer aandacht voor zon op dak en technisch personeel’

06.09.2021 Jan de Wit

VVD en D66: ‘Meer aandacht voor zon op dak en technisch personeel’

Afgelopen donderdag brachten VVD en D66 alsnog hun Document op hoofdlijnen naar buiten, waarmee de voorbije weken tevergeefs was geprobeerd het formatieproces vlot te trekken. De meest reële kans op een kabinet lijkt nu een minderheidsregering te zijn van deze twee partijen, met het CDA erbij. Het is daarom interessant om eens te kijken wat de grootste partijen in petto lijken te hebben voor de zonne-energiesector.

Van de twaalf pagina’s werd een groot deel gewijd aan de ‘nieuwe, duurzame economie met sterker verdienvermogen ’, in combinatie met een ‘vooruitstrevend klimaatbeleid’. Dit betekent in ieder geval dat de Klimaatdoelen voor 2030 verhoogd worden, van 49 procent CO2-reductie naar 55 procent reductie ten opzichte van 1990. Nederland brengt zijn Klimaatdoelen hiermee in lijn met de Green Deal van de Europese Unie.

Uit het stuk wordt duidelijk dat zowel D66 als VVD met de klimaat- en energietransitie aan de slag wil, maar beide partijen leggen hierbij wel hun eigen accenten. “Een volgend kabinet moet de ambitie hebben voorop te lopen met verstandig beleid en bijbehorende innovatie”, lijkt met name uit de koker van D66 te komen.

Waar VVD tegenover lijkt te zetten dat het volgende kabinet ervoor moet zorgen ‘dat de klimaattransitie voor huishoudens en mkb-ondernemers haalbaar en betaalbaar blijft’. Dilan Yesilgöz (VVD), staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, én Mark Rutte bleven de haalbaarheid en betaalbaarheid noemen als belangrijk aspect van drastisch verduurzamende maatregelen.

Gezamenlijk zien de partijen de klimaat- en energietransitie als ‘niet alleen noodzakelijk’, maar ook als ‘een grote kans’. “Door in te zetten op een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland in 2050 werken we aan schone lucht, mooie en gezonde natuur en een sterk bedrijfsleven dat duurzame banen en welvaart oplevert, met oog voor biodiversiteit”, zo leest het Document op hoofdlijnen.

Industriële inspanningen
Het volgende kabinet zou volgens het document een ‘groene industriepolitiek’ moeten voeren, omdat daar de grootste winst te behalen valt. Verduurzamende maatregelen moeten het verdienvermogen op de lange termijn overeind houden en er kan schaal en slagkracht ontstaan waar ook andere sectoren van kunnen profiteren.

Ook de netcongestie zou een belangrijk thema voor het volgende kabinet moeten worden. Dit zou moeten worden aangepakt met publieke investeringen in de energie-infrastructuur. Noodzakelijk, want er zou ook extra wind op zee en zonnepanelen op daken, elektrificatie van productieprocessen en opschaling van waterstof moeten plaatsvinden.

Bedrijven kunnen hiervoor op hulp en subsidie vanuit de overheid rekenen als het aan VVD en D66 ligt, daarnaast wordt er ook gesproken van belasting van de uitstoot. “Vervuiling krijgt een realistische prijs.” Hier staat volgens de partijen ook tegenover dat de industrie zijn eigen klimaatdoelstellingen verhoogd.

Meer investeringen in de kenniseconomie
Dat de industrie zijn doelstellingen verhoogd is volgens het Document op hoofdlijnen noodzakelijk, om de energietransitie voor huishoudens en MKB-ondernemers betaalbaar te maken. Zij ‘worden ontzorgd door onder meer het forser ondersteunen van investeringen’ in onder andere zon op dak. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is hierbij weggelegd voor het opleiden van en omscholen tot meer technisch personeel.

Ook hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten zouden kunnen rekenen op meer investeringen. Met name onderzoek dat zich richt ‘op de drie grote transities klimaat & energie, digitalisering & sleuteltechnologieën en de circulaire economie’. Hier is gecombineerd gebruik van belang. “Met meer hergebruik van eindige grondstoffen wordt het makkelijker de klimaatdoelen te halen.”