Waarom Giel zijn vader meenam naar Solar Solutions

14.04.2023 Simone Tresoor

Waarom Giel zijn vader meenam naar Solar Solutions

De seminars tijdens Solar Solutions zitten vol interessante onderwerpen. Hoe gaan we om met opslag, hoe houden we het veilig op het dak, hoe gaan we om met alle data en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Maar wat is nu écht belangrijk? Dat legde Giel van der Meij, 10 jaar, uit. Hij had zijn vader Dennis meegenomen.

We kennen allemaal de verhalen: het wordt ingewikkeld de energietransitie voor elkaar te krijgen als je sec kijkt naar de bevolkingsdemografie. De komende tien jaar gaat een enorm aantal vakmensen met pensioen en er komen veel minder mensen bij.

LTS en MTS
Daarbij komt kijken dat beslissingen uit het verleden bijzonder slecht uitpakken voor onze sector. Want wie stemden er ook alweer voor het afschaffen van de LTS en MTS en waarom was dit een goed idee?

Gelukkig zijn daar de zij-instromers, de nieuwe Nederlanders en lijken er toch meer jongeren te gaan kiezen voor de techniek. Maar zullen we het maar eens eerlijk benoemen: iedereen vist in dezelfde vijver. De sector wíl wel opleiden, maar eigenlijk zijn veel bedrijven te druk. Ze moeten verkopen. Je zou er moedeloos van worden.

Interesse op jonge leeftijd
Het is heel belangrijk dat de jeugd van jongs af aan wordt geïnteresseerd voor het vak. Uiteraard mogen ze straks worden wat ze willen, maar als de interesse er op jonge leeftijd is, dan is de kans groot dat ze voor een beroep in de techniek kiezen. Aan de ouders de taak hun kennis en enthousiasme door te geven.

Vader Dennis: “de behoefte aan vakmensen voor de komende tientallen jaren zit voornamelijk bij de technische en ambachtsberoepen. Bij de rest van de beroepen zit bijna geen groei. We denken die groei nog een beetje te kunnen oplossen met zij-instromers. Maar de realiteit is dat het aantal MBO’ers dat van school komt alleen maar minder wordt.”

Aardbeien en energieprijzen
Giels vaders interesse voor elektronica begon op de zolder van zijn opa, die alles verzamelde waar een stekker aan zat. Daarna nam zijn vader het over. Zijn credo was: “We gooien niks zomaar weg. Kunnen we het nog maken?” In die tijd probeerde men hun kinderen nog wat te leren. En precies dat doet zijn vader ook, vertelt Giel.

“Zo wilde ik graag weten hoe energieprijzen tot stand komen. Dat legde mijn vader zo uit: bij ons in de buurt is een kweker, Sjakie Knakie, die aardbeien kweekt. Het nadeel is dat deze aardbeien allemaal tegelijk rijp zijn. Dan moet je ze plukken en eten, anders rotten ze. Sjakie heeft veel meer aardbeien dan hij zelf kan eten, dus verkoop hij ze. Aan het begin van de dag zijn ze drie euro per bakje. Aan het eind van de dag daalt de prijs, anders komt hij er niet vanaf, en morgen zijn er weer nieuwe aardbeien. Als er minder vraag is daalt de prijs. En dat werkt met stroom uit zonnepanelen hetzelfde,” legt Giel uit.

Vader Dennis: “Nu krijgen alle huizen subsidie om zonnepanelen te leggen.” Giel: “Deze huizen zetten dus allemaal aardbeien in de tuin. Sjakie verkoopt niks meer want er is een enorm aanbod en ze zijn allemaal tegelijk rijp. Sjakie wil natuurlijk blijven verkopen, dus hij zegt tegen de overheid: aardbeien zijn gezond, iedereen moet ze eten. Er worden dikke rapporten over geschreven.”

“Sjakie wil de aardbeien langer goedhouden, dus hij doet er tien in een potje en zet ze in de koelkast, dan kan hij ze op een ander moment eten en kunnen er de volgende dag weer tien bij. Maar als hij ze langer wil bewaren moet hij wat anders verzinnen: jam maken bijvoorbeeld. Dan moet je wel potjes kopen, en suiker. Je voegt dus kosten toe. Die aardbei wordt duurder als je hem langer wil bewaren. Het zou beter zijn als Sjakie een groot deel van zijn planten wegdoet en er nog wat laat staan voor zichzelf. Je moet niet teveel planten hebben anders moet je het verkopen op de markt. Iedereen heeft tegenwoordig aardbeien en wil er goedkoop vanaf, dus je moet goed nadenken of je wel aardbeien in je tuin wil.”

'De salesmensen die nu op de beurs staan hebben over tien jaar geen baan meer'
Vader Dennis: “De beurs staat vol met stands waar verkopers doen waarvoor ze betaald worden: zoveel mogelijk verkopen. Maar aan wie gaan zij hun producten verkopen als er straks geen mensen zijn om ze te installeren?”

“We zijn niet meer bezig met de jeugd. We zijn bezig met NU. Er zijn hier fabrikanten waar vijftien mensen staan te verkopen, die salesmensen hebben over tien jaar geen werk meer. Want je kunt je spullen niet verkopen als de markt leegloopt. Mijn boodschap aan al die fabrikanten? Jullie moeten op zo kort mogelijke termijn weer op lange termijn gaan denken. Denk niet: hoe kan ik vandaag mijn targets halen, denk na over de toekomst.”

“Natuurlijk brandt Giel zich een keer aan een hete soldeerbout, dat probeer ik te voorkomen want dat is vervelend, maar daar leert hij wel van. Mijn oproep is niet alleen aan de fabrikanten, maar aan alle ouders. Laten we afspreken dat volgend jaar op woensdagmiddag de hele beursvloer van Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd vol loopt met kinderen. Neem je kinderen mee en leer ze iets praktisch, want op kantoor zijn ze straks echt niet meer nodig. We moeten ze nu interesseren.”