Wat gaan we doen met oude panelen?

22.03.2021 Simone Tresoor

Wat gaan we doen met oude panelen?

Met meer dan een miljoen huizen met PV op hun dak en een verwachte verdubbeling in de komende vijf jaar is het niet meer dan logisch dat er wordt nagedacht over de volgende stap: Wat moet er gebeuren met de panelen na hun levensduur?

Al lijkt de inzameling in Nederland sinds kort beter te gaan, toch moet er goed worden nagedacht over het systeem. Want al ontstaat het grootste afvalprobleem pas over een jaar of 25, het verlangt nu al aandacht, schrijft Nu.nl.

In 2050 is 10% van de mondiale elektronische afvalstroom afkomstig van PV

Er bestaat in Nederland nog geen verwijderingsbijdrage voor consumenten. In België is die er wel al en staat er twee euro per paneel extra op de factuur. Door de stormachtige groei gaat het toekomstige afvalprobleem toenemen. Zo is berekend door het International Renewable Energy Agency (IRENA) dat in 2050 10% van de mondiale elektronische afvalstroom afkomstig zal zijn van PV.

"De snelle groei in combinatie met de mogelijkheden om panelen volledig te recyclen, maken dat we er nu scherp op moeten zijn", zegt Roebyem Anders, oprichter van Sungevity en een van de Nederlandse zonnepioniers.

Momenteel leveren teruggewonnen materialen nog te weinig op

Oude panelen kunnen voor 90 procent gerecycled worden. Alleen is het momenteel commercieel gezien niet interessant omdat de afvalstroom nog te klein is en de teruggewonnen materialen nog weinig opleveren. “Een verwijderingsbijdrage per zonnepaneel is belangrijk zodat er gespaard en geïnvesteerd kan worden in goede recyclingfaciliteiten voor de toekomst”, aldus Anders.

Ook de politiek heeft aandacht voor dit probleem. Nadat GroenLinks kamervragen heeft gesteld zijn importeurs sinds kort verplicht zich aan te sluiten bij Stichting OPEN, die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van elektrische producten. Anders vindt echter dat er ook aandacht moet komen voor de recycling in de productiefase. Zij stelt dat materialen als glas, aluminium en silicium goed te recyclen zijn, maar dat er nog weinig aandacht is voor de voetafdruk bij de productie.