Wat is het risico van reduceren van de windlast?

10.02.2021 Joyce Beuken

Wat is het risico van reduceren van de windlast?

Om zeker te weten dat je panelen op het dak blijven liggen tijdens een storm, moet je uitrekenen hoeveel ballast je nodig hebt. Je kunt natuurlijk met een telraam aan de slag, maar anno 2021 bestaan er diverse softwareprogramma’s om dit werk voor je te doen. Er zit echter wel een addertje onder het gras volgens Nico Baggen, manager bij montagesysteemfabrikant Aerocompact.

Om te weten met hoeveel wind je te maken hebt, wordt er gekeken naar de windzone waarin je je bevindt op basis van je adres, de omgeving en hoogte van het dak. Samen bepalen deze gegevens hoe hoog de windbelasting zal zijn uitgedrukt in kilonewton per m2.

De dakrand in combinatie met de hoogte van het dak heeft invloed op waar welke kracht wordt losgelaten op het dak en dus ook op het legplan. Calculatieprogramma’s houden daar rekening mee. De schuinte van het dak, zelfs al gaat het maar om 1 of 2 graden, heeft logischerwijs invloed op of het systeem kan gaan bewegen op het dak. Op basis van windtunneltesten zouden deze calculatieprogramma’s data over zijdelingse, trekkende en drukkende krachten moeten bevatten. Doordat de wind op verschillende manieren op het dak terecht komt, houd je rekening met de verschillende richtingen.

“Het kan echter zo zijn dat jouw buurman minder gewicht aan zijn panelen heeft bevestigd, terwijl zijn huis net zo hoog is als dat van jou”, vertelt Baggen. Er bestaat volgens hem namelijk de mogelijkheid om de berekende windbelasting kunstmatig te reduceren om daarmee tot een lagere ballastcalculatie te komen. Volgens Nico Baggen wordt dit te pas en te onpas gedaan, maar hoe veilig is dat?

Levensduur

De reductie kan op verschillende punten in het project plaatsvinden. “Voordat je een ballastcalculatie maakt, moet je aan je zonnepanelen een levensduur toewijzen. Deze levensduur heeft invloed op de windlastreductie”, begint Baggen.

“Als ik kies voor 50 jaar, heb ik geen windlastreductie. Maar kies ik voor 25 jaar, dan ontstaat er een reductie van 9%.” Wat je hier aangeeft, heeft dus effect op de benodigde hoeveelheid ballast, oftewel gewicht. Standaard wordt er met een levensduur van 25 jaar gewerkt.

Risicoklasse

Naast de levensduur moet je ook een ‘consequence class’ kiezen voor je gebouw. Deze klassering vind je niet enkel bij zonnepanelen op een dak, maar ook bij bruggen, woningen en andere bouwwerken. De ‘consequence class’ geeft aan in welke mate het gebouw een risico vormt voor de omgeving. Zo kan de windlast op een schuur in een weiland theoretisch hetzelfde zijn als op een schoolgebouw, terwijl beide andere risico’s vormen. Een schoolgebouw bevindt zich vaak in een dichtbevolkte omgeving. Het bezwijken van een dak of een PV-installatie op een dak kan tot desastreuze gevolgen leiden voor leerlingen, leerkrachten en voor omwonenden, terwijl een schuur in een weiland waarschijnlijk een relatief kleine schade tot gevolg zal hebben. Je hebt drie categorieën, van ‘low consequence’ tot ‘high consequence’. ‘Low consequence’, de categorie voor gebouwen met de minst volkrijke en risicovolle omgeving, resulteert in een reductie van de windlast van 10 procent.

Hoewel het volgens Baggen niet dramatisch hoeft te zijn als je deze gebruikt, is het wel belangrijk dat je dit duidelijk rapporteert. “Een reductie heeft invloed op de windlast en resulteert in een lagere ballastcalculatie, oftewel de hoeveelheid gewicht die nodig is om de panelen op hun plek te houden. Dit is ook van invloed op de kwaliteit en de zekerheid van je installatie.”

Dak moet dragen

De reden dat mensen meestal willen reduceren, toont eigenlijk meteen al het gevaar hiervan aan. “Als je als huiseigenaar weet dat je dak niet al teveel gewicht kan hebben, kan dat een reden zijn om reductie toe te willen passen in je calculatie.” Wie om die reden reduceert weet dus eigenlijk dondersgoed dat er onvoorzichtig gehandeld wordt.

Transparant zijn over de concessies en hun strekking, dat is de les die Baggen iedereen mee wil geven. “Als je duidelijk in het projectrapport zet met welke krachtenreductie er gewerkt is, tast niemand in het duister.” Want een paneel in het duister installeren is zo makkelijk nog niet.