‘We willen de eenvoud van energie weer terugbrengen met onze EMS’
21.04.2025 Sjoerd Rispens

Currentt won tijdens Solar Solutions Amsterdam de best innovation award voor hun nieuwe, lokale en merkonafhankelijke EMS. Het heeft het jonge bedrijf goed gedaan. Solar365 spreekt met Koen Mulders over de werking en totstandkoming van hun prijswinnende systeem. Het Nederlandse EMS helpt met het verlagen van energiekosten, meer gebruik van duurzame (eigen) stroom en maakt energie weer eenvoudig voor de eindgebruikers
Het EMS, waar het bedrijf onlangs de prijs tijdens Solar Solutions voor won, heeft voor de nodige aandacht gezorgd van andere marktpartijen. Het aantal aanvragen is omhooggegaan. “Daar zijn we heel blij mee want het heeft ons goed geholpen. Ons doel met het EMS is om het deze zomer op de markt te brengen.”
“We zijn nu bezig met het draaien van pilots en vooralsnog gaat het allemaal goed. Tegelijkertijd zijn we over de planning ook wel realistisch als het gaat om kwaliteit, elk apparaat wat we gaan aansturen moet eerst getest en gevalideerd worden voordat we dit vrijgeven voor de markt."
Het unieke en meest voordelige van het EMS is volgens Mulders dat we gekozen hebben voor een lokale opzet, dit geeft vele voordelen. Hierdoor kunnen we merkonafhankelijk zijn. “Daar hebben we voor gekozen omdat wij niet willen dat consumenten ergens aan vastzitten. Vaak hebben mensen al meerdere dingen in huis, waarna ze maar voor hetzelfde merk kiezen. Mensen moeten keuzevrijheid behouden. Door de lokale opzet kan ons systeem ook werken met niet-slimme apparatuur. De meeste systemen hebben die optie niet.” Andere voordelen van een Lokaal EMS is dat de installatie eenvoudiger is en veel stabieler werkt, ‘werkt lokaal, werkt altijd’.
Cybersecurity verdient meer aandacht
Currentt heeft op basis van vele gesprekken met installateurs die continue bij de ontwikkeling betrokken worden drie kerneisen gesteld voor hun energiemanagementsysteem. “Het moet universeel zijn, eenvoudig te installeren, het moet altijd robuust en stabiel draaien”, legt Mulders uit. " Daarnaast willen wij de beste cybersecurity bieden. Het decentrale en digitale energiesysteem wordt namelijk steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen."
Cybersecurity is volgens Mulders een ondergeschoven kindje. “De beveiliging bij veel van de apparatuur (zoals bijvoorbeeld omvormers of cloud-gebaseerde EMS’en) is lang niet zo sterk als veel mensen denken. Daarom hebben wij het ook van begin af aan dit tot een van onze topprioriteiten gemaakt. Met onze jarenlange ervaring in cybersecurity hebben we op alle vlakken zowel in de elektronica, de architectuur en software het zo opgebouwd dat het de beste cybersecurity biedt.
“Tien jaar geleden was alles rond stroom nog veel simpeler, het kwam toen gewoon ‘uit de muur’. Nu hebben we op veel grotere schaal zonnepanelen, en allerlei andere apparatuur, zijn er dynamische energiecontracten, en blijven er continue dingen veranderen, zoals einde saldering en de mogelijke invoer van dynamische nettarieven. Met onze EMS willen we de eenvoud weer terugbrengen, zodat de eindgebruiker ontzorgd wordt en er zeker van kan zijn dat altijd alles optimaal geregeld is."
Grotere plaatje
“Als ik naar het grotere plaatje kijk van EMS’en dan ben ik blij dat er veel gebeurt”, gaat Mulders verder. “Maar de markt is ontzettend grillig. Dat zie je bij de opwek maar ook aan de gebruikerskant. De gelijktijdigheid tussen de opwek en de gebruikers is een lastig punt, daar loopt de markt geregeld op vast. Als we meer lokaal gaan werken en meer automatisch gaan inregelen lost dat denk ik veel op.”Dan krijg je meer gebruik van eigen duurzame stroom, dat is voordelige en wordt gelijk ook het net minder belast."
Mulders ziet de toekomst positief tegemoet. “We blijven onze systemen altijd door ontwikkelen, dus eigenlijk zijn we nooit klaar en gaan we met een positief gevoel voorwaarts. Eind mei organiseren we het evenement Nederland Innoveert aan de Technische Universiteit van Delft, waar we aantal Nederlandse innovatieve bedrijven samenbrengen met slimme duurzame oplossing met installateurs.”