Wetenschappers halen 27 procent rendement met nieuw zonnefolie

12.08.2024 Jan de Wit

Wetenschappers halen 27 procent rendement met nieuw zonnefolie
©HyET Solar

Wetenschappers van de Oxford University hebben een siliciumloze zonnefolie ontwikkeld met een rendement van 27 procent. Volgens de onderzoekers zou een rendement tot wel 45 procent haalbaar kunnen zijn.

Door meerdere lichtabsorberende lagen in één zonnecel te stapelen, hebben wetenschappers van de Oxford University een breder bereik van het lichtspectrum kunnen benutten. Hierdoor kan er meer energie worden opgewekt uit dezelfde hoeveelheid zonlicht: een zogenaamde multi-junction-aanpak.

"In slechts vijf jaar tijd hebben we geëxperimenteerd met onze stapel- of multi-junction-aanpak en hebben we de efficiëntie van de energieomzetting verhoogd van ongeveer 6 procent naar meer dan 27 procent, dicht bij de grenzen van wat enkellaags fotovoltaïsche cellen vandaag de dag kunnen bereiken", aldus Shuaifeng Hu, postdoctoraal onderzoeker aan de Oxford University.

"We geloven dat deze aanpak de fotovoltaïsche apparaten in de loop van de tijd in staat kan stellen om een veel hogere efficiëntie te bereiken, meer dan 45 procent." Dit is vergelijkbaar met een gewoon zonnepaneel met een energie-efficiëntie van 22 procent.

"Door nieuwe materialen te gebruiken die kunnen worden aangebracht als een coating, hebben we aangetoond dat we silicium kunnen repliceren en overtreffen en tegelijkertijd flexibiliteit kunnen verkrijgen. Dit is belangrijk omdat het meer zonne-energie belooft zonder de noodzaak van zoveel siliciumpanelen of speciaal gebouwde zonneparken", aldus Junke Wang, Marie Skłodowska Curie Actions Postdoc Fellow aan de Oxford University.

Onder leiding van hoogleraar hernieuwbare energie Henry Snaith, ook van de Oxford University, bouwt het bedrijf Oxford PV in Brandenburg-an-der-Havel aan een grootschalige fabriek voor de 'perovskiet-op-silicium'-tandemzonnecellen.

"We hebben oorspronkelijk gekeken naar Britse locaties om met de productie te beginnen, maar de overheid moet nog steeds de fiscale en commerciële prikkels evenaren die in andere delen van Europa en de Verenigde Staten worden aangeboden", aldus professor Snaith.

"Het leveren van deze materialen zal een snelgroeiende nieuwe industrie zijn in de wereldwijde groene economie en we hebben laten zien dat het VK innoveert en wetenschappelijk vooroploopt. Zonder nieuwe prikkels en een beter pad om deze innovatie om te zetten in productie, zal het VK echter de kans missen om deze nieuwe wereldwijde industrie te leiden."