Wordt Texas hotspot voor zonne-energie na horrorweek?

22.02.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Wordt Texas hotspot voor zonne-energie na horrorweek?

De staat Texas werd afgelopen weken getroffen door horrorweer met temperaturen van min 35 graden Celsius. Hierdoor zaten 4 miljoen huishoudens zonder elektra. Inwoners van de staat die wél stroom hadden, krijgen nu de volgende tegenslag te verwerken: zij moeten elektriciteitsrekeningen van duizenden dollars betalen.

De torenhoge elektriciteitsrekeningen liepen voor sommige inwoners van de staat op tot 5000 dollar (ruim 4100 euro). Eén inwoner van de staat kreeg een rekening van 16.000 dollar (ruim 13.000 euro) gepresenteerd, voor het elektriciteitsgebruik van één week, aldus RTL Nieuws. Volgens qz.com zou dit komend jaar wel eens kunnen leiden tot de massale aanschaf van thuisbatterijen en het leggen van enorme hoeveelheden zonnepanelen op de huizen van de Texanen.

Energiemarkt Texas is niet door de overheid gereguleerd

Het is volgens de burgemeester van Houston niet de schuld van de consument dat stroomleveranciers niet zijn voorbereid op problemen als gevolg van klimaatverandering. De kosten liepen voor veel consumenten zo snel op, omdat de energiemarkt in Texas niet door de overheid gereguleerd is. Aanbieders kunnen daardoor op elk moment tarieven aanpassen en door de barre winterse omstandigheden is de vraag naar energie de afgelopen week geëxplodeerd.

Texaan krabt zich achter de oren

Die torenhoge prijzen zijn nog maar het begin. De staat zal nu miljarden dollars moeten uitgeven aan het verstevigen van zijn infrastructuur tegen extreem weer, dat naar verwachting zal verslechteren naarmate de klimaatverandering vordert. Met maar 1% van de huishoudens op zonne-energie, blijft de staat ver achter bij de installatie per hoofd van de bevolking. Menig Texaan zal zich nu wel achter de oren krabben en besluiten over te schakelen op zonne-energie en een batterij om zelfvoorzienend te zijn.

Een vergelijkbare situatie heeft er in Australië, na een verdubbeling van de elektriciteitsprijzen in 2005 en een daling van de zonneprijzen, voor gezorgd dat daar nu een op de vier huishoudens zonnepanelen op het dak hebben.

Texaswinterstroomstoringin de kouenergienotazonnepanelenthuisbatterij

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge Praktijk training: problemen oplossen op locatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
5 maart 2021
8:30 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
8 maart 2021
16:00 - 17:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Basic Installatietraining

Logo Esdec
9 maart 2021
15:00 - 16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Esdec Calculator

Logo Esdec
9 maart 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu