Zakelijk Nederland ging energiecrisis te lijf met prijsverhogingen en verduurzaming

02.06.2023 Jan de Wit

Zakelijk Nederland ging energiecrisis te lijf met prijsverhogingen en verduurzaming
©Groendus

Al tijdens de energiecrisis werd duidelijk dat de stijgende energieprijzen de algemene inflatie sterk aanwakkerde. Producenten zagen zich genoodzaakt om hun toenemende energieprijzen door te berekenen in hun prijzen. Deze ontwikkeling en de run op verduurzamingsmaatregelen zijn nu ook terug te zien in de Energietransitie Benchmark 2023 van Groendus, een duurzaam energienetwerk van en voor zakelijk Nederland.

Voor de Energietransitie Benchmark 2023 sprak Groendus met bijna tweehonderd bedrijfsvertegenwoordigers over de stappen die zij hebben gezet sinds het uitbreken van de energiecrisis. Daarnaast stond netcongestie en de mogelijke oplossingen centraal. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Maarten de Vries, programmamanager bij TKI Urban Energy.

"Dit biedt organisaties in Nederland veel inzicht in de mogelijkheden voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Natuurlijk werken de energiecrisis en netcongestie enerzijds remmend. Maar de verhalen van de bedrijven in deze benchmark tonen precies wat wij ook zien: het zorgt ervoor dat er aandacht komt voor de slimme technische mogelijkheden. Innovaties die er al jaren waren, worden nu versneld ingevoerd”, aldus De Vries.

Desondanks was de belangrijkste maatregelen – naast verduurzaming – tegen de gestegen energieprijzen het verhogen van de eigen prijzen. Zeven op de tien organisaties hebben ook nog altijd geen jaartal gedefinieerd waarin zij geheel over willen zijn op duurzame energie.

Bijna de helft van de respondenten wekt zelf energie op, waarvan 86 procent dit doet moet zonnepanelen. Van de respondenten die nog niet zelf energie opwekken zegt driekwart hier binnen twee jaar mee te willen starten. Met name dat laatst zorgt voor enthousiasme bij Groendus-CEO René Raaijmakers.

“Het is fantastisch om te zien dat steeds meer bedrijven bezig zijn met duurzaamheid. En dat is nodig ook, want de energietransitie krijgen we alleen voor elkaar door samen aan de slag te gaan. Bovendien is verduurzamen ook nog eens heel rendabel.”