Zelfrijdende auto’s gevoed door wijngaard en citrusteler

30.08.2021 Joyce Beuken

Zelfrijdende auto’s gevoed door wijngaard en citrusteler

Cruise, een bedrijf dat zelfrijdende auto’s maakt uit San Francisco dat wordt gesteund door General Motors, lanceert een nieuw initiatief om duurzame energie-inspanningen in de Central Valley te ondersteunen.

Door middel van een programma genaamd Farm to Fleet, haalt de bron zonne-energie voor de volledig elektrische vloot van twee agrarische bedrijven met een dubbelfunctie als zonneboerderij: Sundale Vineyards en Moonlight Companies.

Bevordering strijd klimaatverandering
Sundale Vineyards is een wijngaard, Moonlight teelt citrus- en steenvruchten. Beide hebben ook zonnepanelen installaties. Executives van Cruise stellen dat het betalen van de boerderijen de strijd tegen klimaatverandering bevordert. Tegelijkertijd helpt het de gemeenschappen die waarschijnlijk niet snel over een elektrische auto zouden kunnen bezitten.

"We verbinden stedelijke kwesties en plattelandskwesties op een manier die, denk ik, iedereen ten goede komt", stelt Robert Grant, Cruise's vicepresident. "We hebben bewust gekeken naar waar we deze verbinding kunnen maken in delen van Californië die normaal niet worden gezien als een broeinest voor zelfrijdende en elektrische voertuigen."

Energiecredits
Wanneer de auto's van het bedrijf worden opgeladen in San Francisco, krijgen ze dezelfde elektriciteit van het net als ieder ander. Maar Cruise betaalt niet nader genoemde bedragen aan Sundale en Moonlight in ruil voor hernieuwbare energie credits die overeenkomen met dezelfde hoeveelheid stroom Cruise gebruikt van het net.

De credits zijn een soort financiële certificaten die Californische bedrijven kunnen kopen en verkopen om hun doelstellingen op het gebied van schone energie bij te houden. Alle credits van Cruise zullen nu afkomstig zijn van Sundale en Moonlight.

Voorbeeld
"We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen," zei Sean Stockton, voorzitter van Sundale. "Dit leek gewoon een natuurlijke pasvorm, om te profiteren van de metro gebieden het gebruik van elektrische voertuigen, en iets wat we konden doen." Alle partijen spreken de hoop uit dat het partnerschap tussen Cruise en de boerderijen een voorbeeld gaat zijn voor andere bedrijven.