Zijn thin film panels de redding voor Europese pv-productie?

03.02.2021 Nicolien van Loon

Zijn thin film panels de redding voor Europese pv-productie?
Solliance

Met het wegvallen van de importheffingen voor Chinese producten is het grootste gedeelte van de PV-productie weggetrokken uit Europa. Kenniscentrum Solliance ziet met thin film panels de toekomst van Europese PV-productie weer zonnig in.

Tijdens Solliance Day 2021 sprak Ton de Jong (Managing Director TNO Energy Transition bij TNO) in een panelgesprek over de kansen die hij ziet. Solliance ontwikkelt onder andere zonnefolies die op maat gesneden kunnen worden voor esthetische toepassingen in bouwmaterialen, infrastructuur en voertuigen. Volgens De Jong maak je impact in de markt als je de pv-producenten direct kan verbinden aan de bouwsector. Door de focus te leggen op zulke op maat gemaakte applicaties van PV creëer je een voorkeurspositie, omdat je juist lokaal opereert. “Applicaties kunnen verplaatst worden, maar niet de bakstenen waar we ze op doen.”

Ludo Deferm (Executive Vice-President bij Imec) constateerde nog twee factoren waardoor de Europese pv-productie zich kan onderscheiden: innovatie gepaard met een flinke dosis lef. Deferm: “Anderen zeiden: ga niet met flexibele substraten werken, het is een hoofdpijnproject. Maar wij hebben een omgeving gecreëerd waar we met thin film panels, roll-to-roll en flexibele substraten goed aan de slag kunnen.”  Siliconen-PV beheerst op dit moment het grootste gedeelte van de markt, maar heeft nadelen. De flexibiliteit van thin film panels zorgt dat deze op maat te maken zijn voor elk object.

Geen ivoren toren

Volgens Deferm is het belangrijk om in gesprek gaan met de bouwbedrijven. De klassieke pv-producenten brengen de technologie en laten de bedrijven het daarna zelf uitzoeken. Deferm: “Wij zitten niet in een ivoren toren. Wij werken samen met de bouwbedrijven.” Richard van de Sanden (Research/education bij TU/e-EIRES) voegde toe dat het een goede keuze van Solliance is om zich te focussen op BIPV. In de strijd om steeds schaarser wordende ruimte is het noodzaak om op slimme manieren het oppervlak voor solartoepassingen te vergroten.

Tijdens de Solliance Day 2021 werd gevierd dat het kenniscentrum dit jaar haar tienjarig bestaan beleeft. Het panel roemde het unieke ecosysteem rondom het bedrijf, met een positie dichtbij Eindhoven, de High Tech Campus op steenworp afstand en iets verder de universiteiten van Leuven en Hasselt, alsmede TNO en Imek. Dit maakt dat apparatuur niet alleen op grote schaal gemaakt kan worden, maar ook geïmplementeerd wordt in testomgevingen. De universiteiten van Groningen, Delft en Jülich hebben zich sinds kort ook aangesloten om nog meer hersenkracht aan deze succesformule toe te voegen.

Crisis als katalysator

Diederik Samsom, kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans was één van de keynote-sprekers op het event. Op 11 december 2019 presenteerde hij samen met Timmermans de Green Deal aan het EU-parlement. Tien jaar geleden werden vergelijkbare plannen weliswaar enthousiast ontvangen, maar snel van tafel geveegd toen een economische crisis de kop opstak. Eenzelfde crisis gebeurde ditmaal met de uitbraak van COVID-19, maar nu waren de reacties opvallend anders en werd het juist beschouwd als een katalysator.

“Het is een andere wereld”, zei Samsom.  “De lastigste vragen die CEOs op dit moment krijgen zijn niet die van aandeelhouders. Het zijn de vragen van hun eigen kinderen, die willen weten wat hun ouders doen om te zorgen dat zij kunnen opgroeien in een leefbare wereld.”

Hoewel de ontwikkelingen voor energieopslag in waterstof zeker interessant zijn, ziet Samsom meer heil in energieneutrale steden, waarbij BIPV en VIPV een grote rol zullen spelen. Met de Green Deal wil Diederik Samsom op de industrie overbrengen dat de politiek hen steunt. Hij roept de industrie dan ook op om zich volledig te focussen op hun innovatiekracht en creativiteit om dit zo snel mogelijk realiteit te laten worden.