Zit SDE++ innovatie in de weg?

22.09.2020 Anje Hoogland

Zit SDE++ innovatie in de weg?
Solarcentury

Hoe gaan de grote spelers uit de solarbranche om met de nieuwe subsidieregeling SDE++? Welke kritiek hebben ze op de regeling? En hoe zou de stimulering van zonne-energie er in de toekomst volgens hen uit moeten zien? Wij vroegen het aan Bram Peperzak, operationeel directeur van KiesZon (zonneweides en zonnedaken), Evert Vlaswinkel, managing director van Solarcentury EMEA (zonneweides) en Patrick van der Meulen, directeur en oprichter van Enie.nl (zonnedaken).

Het bedrag is gehalveerd, er kan nog maar één keer per jaar aanspraak op worden gemaakt en het moet verdeeld worden over meer technieken dan ooit, maar 24 november is het zover. Dan kan nieuwe SDE++-subsidie worden aangevraagd door ondernemers in de duurzame sector. De drie zonne-energieleveranciers vinden dat het er allemaal heel anders uit zou moeten zien, maar wel om heel verschillende redenen.

Bram Peperzak bijt het spits af: “Het is onhandig dat de regeling regelmatig verandert. Daarnaast worden in deze variant appels met peren vergeleken. Wind, biomassa, zonnepanelen en CO2-opslag wordt op één stapel gegooid. Maar CO2-opslag is een hele andere tak. Wij zorgen voor schone energie, bij opslag wordt CO2 onder de grond verstopt. Het maakt de lucht misschien schoner, maar het gaat op deze manier ten koste van technieken die ervoor kunnen zorgen dat er überhaupt geen uitstoot meer is.”

Peperzak pleit daarom voor een stabiele regeling met aparte subsidies voor elke techniek. “Door die verschillende potjes creëer je duidelijkheid waardoor de markt zich het beste kan ontwikkelen. Het zou ook beter zijn om onderscheid te maken in zonne-energie op het dak en op het land, zodat die niet meer met elkaar concurreren. Dat creëert onenigheid tussen mensen met hetzelfde doel. Dat lijkt me niet de bedoeling.”

Evert Vlaswinkel van Solarcentury is het daar nog volkomen mee eens. “CO2 afvangen is echt iets heel anders. De sommetjes die nu gemaakt worden in de SDE++-omschrijvingen zijn daarom niet met elkaar te vergelijken. Daarnaast wordt in die berekeningen voor zonne-energie gebruik gemaakt van cijfers die helemaal niet kloppen. Daardoor wordt zon onterecht op een enorme achterstand gezet ten opzichte van andere technieken.” Peperzak bevestigt dit en legt uit: “Er komt bijvoorbeeld nogal een andere uitkomst uit een sommetje als je ervan uitgaat dat een systeem 15 jaar, in plaats van 25 jaar meegaat.”

Ook het feit dat de SDE++ maar één keer in plaats van twee keer per jaar kan worden aangevraagd, wekt niet veel sympathie op. “Die jaarlijkse tombola is ontzettend vervelend voor de continuïteit van je bedrijf en je aannamebeleid”, meent Vlaswinkel. Die wederom wordt bijgestaan door Peperzak: “Het zorgt voor enorme pieken waardoor niet alleen wij, maar bijvoorbeeld ook netbeheerders en installateurs het op bepaalde momenten heel erg druk hebben.”

“Zonne-energie kan inmiddels prima uit zonder subsidie.”

Van der Meulen van Enie.nl heeft een andere blik op de nieuwe subsidie. Wat hem betreft mogen alle subsidies op fossiele en duurzame energie geschrapt worden. “Ook zonne-energie kan inmiddels prima uit zonder subsidie. De huidige subsidieregeling levert voor ontwikkelaars alleen maar onzekerheid op. Krijg je het wel of niet? Hoe hoog is het bedrag en wanneer krijg je het?”

Daarnaast zit het vernieuwing zelfs ontzettend in de weg, meent hij. “Het zorgt niet voor een vernieuwing van de energiemarkt. Partijen blijven maar subsidies trekken en naar winstmarges kijken waardoor grote zonneparken ontstaan op plekken waar helemaal geen energie verbruikt wordt. De logica is ver te zoeken. Als je dat niet meer stimuleert mag de markt op zoek gaan naar efficiëntere oplossingen die volgens mij vooral liggen bij het opwekken van energie, daar waar het nodig is. We moeten dus alle bedrijfsdaken gebruiken. En alles wat je opwekt gebruikt de eigenaar al dan niet met behulp van een accu eerst zelf in plaats van dat je direct aan het energienet gaat leveren. Dan kan het prima zonder subsidie. Dat scheelt meteen ook een hoop grote nieuwe netaansluitingen.”

Een verrassende mening. Vlaswinkel is het er dan ook niet mee eens.

Wil je weten hoe dat zit? Lees dan volgende week het vervolg!

© Copyright portretfoto's v.l.n.r. Solarcentury EMEA, Enie.nl, KiesZon