Zo gaat KOSTAL de Nederlandse markt bedienen

14.01.2022 Joyce Beuken

Zo gaat KOSTAL de Nederlandse markt bedienen

KOSTAL presenteert een groot aantal nieuwe innovaties. Patricia Strauss, salesmanager Benelux, deelt maar al te graag waar het Duitse bedrijf zich afgelopen weken mee bezig heeft gehouden.

Vorig najaar presenteerde KOSTAL hun gloednieuwe Wallbox Enector. Nieuw is dat de module voorzien is van vier handige modi, ideaal voor de verschillende momenten. “Met de solar pure mode benut je enkel de energie die je zonnepanelen opwekken. De powermode haalt vlug energie van het net af. De solar plus mode gebruikt in eerste instantie energie die je zelf opwekt en behaalt overige nodige energie van het net af, en met de lock mode kun je de Wallbox vergrendelen voor onbevoegden”.

Totaalsysteem
Met de komst van de Wallbox is het totaalsysteem wat het bedrijf aan wil bieden volgens Strauss compleet. Het systeem sluit volgens haar naadloos aan op de slimme omvormers, maar ook de “KOSTAL Smart Energy Meter, het KOSTAL Solar Portal en de KOSTAL Solar App.”

Dat KOSTAL een wallbox voor elektrische voertuigen ontwikkelt heeft is geen onlogische keuze. “Van oorsprong komt KOSTAL uit de auto-industrie. Ons moederbedrijf bestaat al meer dan honderdjaar en zit in Lüdenscheid, een plaats in Duitsland en tevens het centrum voor veel automotive bedrijven.” Hoewel KOSTAL ook met andere automotives samenwerkt, zag het bedrijf voordelen in het ontwikkelen van een eigen oplaadsysteem voor elektrische voertuigen.

Nederlandse markt bedienen
Het Duitse bedrijf is in verschillende landen actief. Om het Nederlandse klanten nog makkelijker te maken, lanceert KOSTAL in februari hun service in het Nederlands. “We boden onze diensten al in het Engels, Frans en Duits aan. Nederlands is dus de volgende stap.”

De Wallbox Enector is in Duitsland niet onopgemerkt gebleven. Het ontwerp sleepte de German Design Award binnen. Tot tevredenheid van het bedrijf, wiens wens het was om een echte blikvanger te ontwerpen. “De onderscheiding is volgens de jury te danken aan het functionele en sterke design van de wallbox”, vertelt Strauss trots.

Achteraf inbouwen
Als er iets is wat de Nederlandse markt dit jaar in de gaten moet houden, dan is het wel de Plenticore BI van KOSTAL. De AC-batterijomvormer is zeer geschikt voor het achteraf inbouwen van PV-systemen. "Dit is interessant voor Nederland, waar nog niet veel wordt gedaan met batterijopslag. Dat zal snel veranderen wanneer het teruglevertarief begint te dalen."

In Nederland wordt als het aan het kabinet ligt straks steeds minder geld betaald voor het terugleveren van elektriciteit. "Dat maakt het interessanter om een accusysteem te nemen." Maar niet iedereen wacht af. KOSTAL ontvangt nu al aanvragen voor opslagsystemen uit Nederland. "Men wil voorbereid zijn op het verdwijnen van de verrekeningsovereenkomst. Hybride voertuigen en batterijsystemen worden nu al interessant."