Zo minimaliseert Raptor Maps de mismatch tussen de verwachte en daadwerkelijke opbrengst

12.05.2022 Joyce Beuken

Zo minimaliseert Raptor Maps de mismatch tussen de verwachte en daadwerkelijke opbrengst
©Raptor Maps

Hoe optimaliseer je na de installatie de opbrengst van je PV-project? Meten is weten, dat is de boodschap van Raptor Solar, een geavanceerd softwareplatform voor de gehele levenscyclus van zonne-energie - van financiering en bouw tot exploitatie. Mike Davey, vicepresident van Raptor Maps, gaf op Solar Solutions International 2022 een seminar over wat het Amerikaanse bedrijf precies voor de sector doet.

“Met de huidige omstandigheden omtrent het klimaat hebben we meer PV nodig voor grotere energieonafhankelijkheid”, begint Davey. “Het is grotendeels aan de overheid om te financieren dat zonne-energie verder wordt uitgerold, maar ook dat nieuwe en bestaande systemen evenals de opbrengst in de gaten gehouden worden.” En daar komt Raptor Maps in beeld. Middels hun software kunnen projecten nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Panelen kwijt na bezorging
En dat is hard nodig, weet Davey. “De panelen worden gevolgd tot aan de bezorging. Maar vanaf dat moment heb je geen idee waar ze zijn. Of ze überhaupt geïnstalleerd zijn, of waar ze bewaard worden.”

Bij Raptor Maps wordt gedacht in oplossingen. Zo benoemt hij de voordelen van een cloud based digital twin van een project. “Een digital twin zorgt voor een duidelijke vergelijking tussen wat er op de grond gebeurt en hoe een project op papier zou moeten presteren.”

Mismatch minimaliseren
Davey somt nog meer voordelen op van de digital twin. “Je hebt een naadloze verzameling nalevingsgegevens, die garanderen dat je je aan gemaakte afspraken houdt. Handig met betrekking tot wetgeving maar ook de verzekering. Daarnaast ben je voor het überhaupt fout gaat al voorbereid voor het indienen van garantie- en verzekeringsclaims, waardoor je ze sneller afgehandeld hebt.”

Meten is weten, beaamt Davey. Wanneer je precies weet hoeveel je project opwekt, kun je hier nog nauwkeuriger op anticiperen. “De prestaties van bedrijfsmiddelen worden gemaximaliseerd doordat het verlies door mismatch geminimaliseerd wordt.”

Nieuw tussen oud
Een ander probleem bij grote projecten is dat er een hoop mismatches plaatsvinden bij grote projecten. “Wanneer een paneel in een groter project stukgaat en het oude model niet meer leverbaar is, worden er andere, nieuwe modules in het project geplaatst.”

Er wordt al gauw als eerste gekeken naar wat er in een bracket past. Maar een paneel van 400 megawatt tussen panelen van 240 megawatt is geen goed idee, stelt Davey. De software van Raptor Maps biedt nauwkeurig inzicht in wat je hebt liggen, hoe het presteert en dus ook met wat voor hardware je een eventueel defect kunt oplossen.

Raptor Maps helpt op zes continenten om afwijkingen die de energieproductie beïnvloeden te identificeren en te lokaliseren. Wie benieuwd is gaan worden naar alle diensten die het bedrijf nog meer aanbiedt, kan een kijkje nemen op de website.