Zon in een doos, draagbaar en schaalbaar

06.05.2022 Kenneth Nwosu

Zon in een doos, draagbaar en schaalbaar
©PowerBlox

Power-Blox maakt de productie, opslag en gebruik van zonne-energie goedkoop, eenvoudig, schaalbaar en toegankelijk. De energieblokken combineren een batterij met draagbare zonnepanelen. 

Het Zwitserse bedrijf wilt met de "elektrische LEGO-stenen” elektriciteit overal ter wereld toegankelijk maken. Van hutjes in de Zwitserse Alpen tot eilanden in de Stille Oceaan. 

Luxe problemen
Het is fijn dat mensen zich hier op zonnige dagen tegenwoordig zorgen maken om overschotten aan elektriciteit. Zonnepanelen die gezamenlijk meer energie terug willen leveren aan een netwerk dat dan tekenen vertoont van een ochtendspits op een regenachtige dinsdag. En als de stroom wel kwijt kan, dan maakt niemand zich zorgen of daar wel genoeg voor betaald wordt.

Terechte zorgen natuurlijk. Een andere realiteit is dat 10 procent van de wereld nog steeds geen toegang heeft tot elektriciteit. Volgens de Wereldbank althans. De "elektrische LEGO-stenen” van Power-Blox moeten dat percentage omlaag krijgen, zo vertelt medeoprichter Alessandro Medici aan Euronews green.

De kracht van de zwerm
Power-Blox zijn geïnspireerd door de natuur. Zoals een school vissen samenkomt, uit elkaar drijft en weer samenkomt, zo kunnen de Power-Blox samenkomen om meer elektriciteit te leveren. Medici legt uit dat de ‘energieblokken’ bestaan uit een batterij en draagbare zonnepanelen. Eén blok kan een huishouden voorzien van elektriciteit. Door meerdere blokken samen te voegen, kan een groter deel van de gemeenschap bediend worden.

Het idee ontstond in 2008 toen Medici werd gevraagd mee te helpen bij de leiding van een eco-resort in Kenia. Hij besefte zich tijdens het project dat duurzame energie erg complex is en moeilijk om toe te passen. Je hebt de kennis van een ingenieur nodig met verstand van batterijen, zonnecellen, omvormers en talloze andere zaken, aldus Medici. Daarop volgde de missie om dit te vereenvoudigen.

Zijn systeem zou flexibeler zijn dan een mini-grid. De Power-Blox kunnen naast zonne-energie werken op wind- en waterkracht. Wanneer een gemeenschap groeit, kan de beschikbare hoeveelheid elektriciteit eenvoudig vergroot worden door meer blokken samen te voegen.

Medici maakt de vergelijking met het internet; computers die samen een krachtig netwerk kunnen vormen, maar ook onafhankelijk kunnen werken. De technologie zou dan ook een enorm potentieel betekenen voor ’s werelds armste en meest onbereikbare gebieden.

Van Mozambique tot Zwitserland
Het Zwitserse bedrijf heeft rond de 20.000 energieblokken geleverd in 20 landen sinds 2018. Hiervoor werkt Power-Blox samen met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en andere hulporganisaties.

Zo werd recent een dorp in Mozambique van elektriciteit voorzien met de energieblokken. Inwoners gebruiken de energie nu onder andere om bijvoorbeeld kleine winkels op te zetten, of oplaadstations voor mobiele telefoons. Medici noemt het een voorbeeld van elektriciteit die als drijvende motor dient voor ondernemerschap.

Andere voorbeelden zijn het eiland Lelepa in de Republiek Vanuatu en een vluchtelingenkamp in Oeganda. Ook in Zwitserland zelf hebben de blokken hun meerwaarde getoond. Onder andere door 150 berghutten van energie te voorzien.

Medici legt uit dat de energieblokken ook vaak worden ingezet in rampgebieden. De Zwitserse overheid vliegt de blokken in terwijl nog niet eens duidelijk is aan hoeveel elektriciteit behoefte is. Het huidige model, de PBX-200 kan binnen minuten elektriciteit leveren. Momenteel wordt er gewerkt aan een krachtiger model, de PBX-400.

Power-Blox staat reeds in contact met betrokken hulporganisaties zoals USAID en Artsen zonder Grenzen over eventuele levering aan Oekraïne.

Verder bouwen met blokken

Uitdagingen voor de toekomst ziet Medici vooral in het gebrek aan financiering. De huidige focus zou volgens hem te veel liggen op zonnepanelen op en voor huizen. Deze focus zou te nauw zijn. Mogelijkheden ziet hij in de ontwikkelingen in herbruikbare en zout water batterijen.