Zonne-energie eenvoudig opslaan in warm water
23.01.2023 Simone Tresoor
Zo’n 70 procent van de opwek van zonnepanelen van huishoudens gaat terug het net op. Dat is best zonde, want eigen gebruik is natuurlijk voor iedereen beter. Opslaan in accu’s is een optie, maar de businesscase van batterijen is nog lastig. Nederland is sinds kort een eenvoudig alternatief rijker. “80 procent van de energievraag van huishoudens is voor verwarming en warm water. De Solyx Water Accu is een eenvoudige oplossing om zonne-energie beter te benutten én gas te besparen”, vertelt Emma Snaak, directeur van Solyx Energy.
In de huidige situatie wordt overdag zonne-energie teruggeleverd aan het net terwijl vooral ’s avonds en ’s ochtends gas wordt verbruikt voor een warme douche. Met de Solyx Water Accu wordt een elektrische boiler verwarmd puur op onbenutte zonne-energie, dus energie die anders terug het net op zou gaan.
In vijf jaar terugverdiend
Het principe is eenvoudig. Je gebruikt de al aanwezige zonnepanelen en een sensor met draadloze radiozender in de meterkast die meet hoeveel zonne-energie er terug het net op gaat. De Solar iBoost, een product van Solyx Energy, ontvangt deze meting en stuurt de boiler aan met de exacte hoeveelheid onbenutte zonne-energie. De boiler slaat de warmte op in tapwater. De Water Accu is dus eenvoudiger dan een zonneboiler die werkt met aparte collectoren waar vloeistof in wordt rondgepompt.
De boiler heeft een aanzienlijke opslagcapaciteit (7,5 kilowattuur voor 150 liter water) hierdoor kan er duurzaam worden gedoucht zonder in te leveren op comfort. De Solar iBoost kost 595 euro en de totale investering inclusief boiler en installatie is binnen vijf jaar terugverdiend door de jaarlijkse besparing van 338 euro voor een gemiddeld gezin met vier personen. De voordelen voor een huishouden zijn kosten besparen, verduurzamen en nóg schoner douchen.
Het systeem kan 70 procent van het warme tapwater leveren
Door de bestaande salderingsregeling is het nog niet echt top of mind bij de consument om de opgewekte energie zelf te benutten. Maar daar komt in 2025 verandering in. Toch is het natuurlijk ook nu al van belang zelf opgewekte elektriciteit meteen zelf te gebruiken. Het houdt in dat je minder elektriciteit en gas hoeft in te kopen en dat je zorgdraagt voor minder piekbelasting op het net. Je benut gewoon meer van je eigen opgewekte energie voor het verwarmen van je water.
In Nederland is dit systeem uniek, in andere landen in Europa bestaat het al langer. In landen die geen salderingsregeling kennen is het optimaal gebruiken van eigen opwek al rendabeler. De iBoost wordt in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd en de boilers kunnen er optioneel worden bijgeleverd. Alle elektrische boilers zijn geschikt mits het geen smart-boilers zijn.
Op jaarbasis kan zo gemiddeld 70 procent van het warme water worden verwarmd op onbenutte zonne-energie. De overige 30 procent, op donkere dagen, kan worden bijverwarmd op elektriciteit van het net of gas. Het systeem kan dus worden aangesloten op een gewone cv-ketel, ook als hier een hybride warmtepomp is naastgeplaatst. Het maakt niet uit welk merk zonnepanelen, cv-ketel of hybride warmtepomp er is geïnstalleerd.