Zonne-energie in 2019 door heel Europa gegroeid

09.01.2020

Zonne-energie in 2019 door heel Europa gegroeid

Met de onlangs aangekondigde Green Deal mag één ding duidelijk zijn: Europa kiest voor een duurzame toekomst. De cijfers van 2019 lijken dit nu te bevestigen; zo meldt AleaSoft  een toename in de opwekking van zonne-energie in verschillende landen in Europa.

Portugal kende bijvoorbeeld een productietoename van 27%, waarmee het land de 1 TWh grens passeerde. Spanje verbrak zelfs zijn vorige record van 2.2 TWh. Duitsland, een wereldwijde voorloper op het gebied van duurzame energieopwekking, beleefde op zijn beurt een groei van zo’n 2.5% en Frankrijk wist elke maand de productie van het voorgaande jaar te overtreffen.

Wordt er naar de totale energieopwekking gekeken, dan is Duitsland een duidelijke uitschieter: 8.7% van de gebruikte energie bij onze Oosterburen was afkomstig van de zon. In maart werd over het hele continent de grootste productietoename waargenomen ten opzichte van het vorige jaar. Het nieuwe record voor productie binnen één uur werd – niet geheel verrassend – geclaimd door Spanje.

Steven Heshusius van Dutch New Energy Research dook vervolgens in de nationale cijfers. "Ook Nederland blijft niet achter in deze ontwikkeling. Voor het derde jaar op rij zagen we het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen met meer dan 40% groeien. De voorgaande jaren bracht dit ons in de wereldwijde top 10 met betrekking tot nieuw geïnstalleerd vermogen. De definitieve cijfers voor 2019 zullen moeten leren of dat afgelopen jaar weer het geval was. De toename van de afgelopen jaren heeft er toe geleid dat 3% van onze totale energieproductie uit zonne-energie voortkomt."

Europa’s Green Deal
Ursula von der Leyen en Frans Timmermans van de Europese Commissie hebben in december hun eigen Green Deal aangekondigd. De belangrijkste doelstelling is dat Europa in 2050 CO2-neutraal is. Om dit te bereiken wordt onder andere gepleit voor een intensievere samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van duurzame energie. Met flinke onderlinge verschillen wat betreft de productie en het gebruik van energie, liggen hier grote kansen: denk aan Spanje dat tijdens de piekuren energie levert aan buurlanden.

Beren op de weg zijn lidstaten als Polen: hier is de afhankelijkheid van de kolenindustrie vele malen groter en zal de bereidheid tot drastische maatregelen dan ook kleiner zijn. Het is een uitdaging voor de Europese Commissie om ook deze landen mee te krijgen in de huidige energietransitie. Bij de eerste stemming over de Green Deal ging Polen bijvoorbeeld niet mee met de andere lidstaten; het is nu dus de vraag wat de Europese Commissie kan doen om de stem van de Polen te winnen. Het zogenaamde ‘Eerlijke Transitiemechanisme’, bedoeld om de hardst geraakte regio’s en landen bij te staan, zou hierbij moeten helpen.